I Istanbul ble mange demonstranter pågrepet da de forsøkte å gjennomføre en 1-mai-demonstrasjon. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Mens gatene ligger øde over store deler av verden, må arbeidere feire 1. mai digitalt hjemme hos seg selv.

Nedstengningen som mange land har gjennomført for å bremse koronapandemien, fører i år til en annerledes markering av arbeidernes internasjonale kampdag.

Vanligvis deltar millioner av mennesker i marsjer med ulike paroler og kamprop, men nå er talene og andre innslag i stor grad flyttet til nettet.

annonse

Det skjer samtidig som verdensøkonomien er i bratt nedoverbakke, og et enormt antall mennesker enten er permittert eller blitt arbeidsledige.

Kamprop fra balkonger

I Frankrike var det ventet at arbeidere ville markere dagen enten på sosiale medier eller ved å rope kamprop fra balkongene sine.

– Dette er en mulighet til å fremme de sosiale kravene som vi har forsvart i lang tid og som krisen har gjort klarere, sier generalsekretær Philippe Martinez i den franske fagorganisasjon CGT.

annonse

I Hellas har regjeringen bedt fagbevegelsen utsette offentlige arrangementer med over en uke, men fagorganisasjonen GSEE har i stedet oppfordret til generalstreik 1. mai. Den har også bedt demonstranter om å heve knyttneven i en hilsen til helsearbeidere og andre fagarbeidere som bidrar til at samfunnet går rundt.

Fire meter avstand

I Portugal vil den ledende fagorganisasjonen CGTP samle fagforeningsledere på den store esplanaden der det tradisjonelle 1. mai-arrangementet vanligvis blir holdt. Utstyrt med flagg og plakater skal de stå fire meter fra hverandre.

I Finland feires vanligvis dagen med store offentlige pikniker. Ingen annen offentlig markering i landet pleier å samle så mange folk.

Men i år var det fredag morgen kun en håndfull ranglefanter rundt fontenen Havis Amanda på Salutorget i Helsingfors, der feiringen vanligvis foregår. I stedet for 1. mai-feirende finner er politiet utplassert for å håndheve forbudet mot grupper på mer enn ti mennesker.

Cocktailkurs på nett

Den sosialdemokratiske regjeringen har bedt innbyggerne om å feire dagen digitalt. Det har fått flere restauranter i Helsingfors til å arrangere livesendinger med vinsmaking og cocktail-kurs, samtidig som de tilbyr mat for hjemmelevering.

– Vi måtte være kreative og finne nye måter å være sammen på og skape fellesskapsfølelse, sier restauranteieren Filippo Phoumsavanh til nyhetsbyrået AFP.

annonse

Men det er også steder i verden der ikke alle innbyggere har tenkt å overholde de nye reglene. I Istanbul ble flere demonstranter pågrepet av politiet da de forsøkte seg på en marsj. Og i Hongkong var opprørspolitiet i beredskap i forbindelse med en planlagt demonstrasjon i regi av demokratiforkjempere. De håper at 1. mai vil få flere mennesker ut i gatene for å protestere mot kinesiske myndigheter.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon