Nicolas Maduro. AP Foto/Matias Delacroix
annonse
annonse

Venezuelas oljeproduksjon har kollapset på grunn av manglende investeringer. Nå kjøper Maduro reservedeler og utstyr for de få gullbarrene han fortsatt sitter på. 100 tonn til en USD verdi på 5,5 milliarder.

Landets valuta, bolivar (VEF), har kollapset og en unse gull (31,1 gram) koster i dag 300 milliarder bolivar.

Les også: Egeland: Frigi Venezuelas frosne midler

annonse

Det eksisterer ikke et fungerende marked i Caracas, men en leilighet på 100 kvadratmeter skal koste rundt USD 60 000 eller 35 unser gull. De færreste ønsker å bo i en by med kriminalitet og manglende tilgang på varer og tjenester. Men dette er en indikasjon på at din kjøpekraft fortsatt er inntakt med gull i lommen. 35 unser er litt over en kilo.

Venezuela er et levende eksempel på hva som skjer når sentralmakten ødelegger og «trykker i stykker» en nasjons valuta. All «infrastruktur» ødelegges. Varer flyter ikke fra produsent til konsument fordi valutaen som er «limet» i disse transaksjonene ikke lengre kan benyttes. Man mangler et «medium of exchange».

annonse

Les også: Folk rømmer fra sosialistiske Venezuela, i Norge er sosialistene som hyllet «den bolivarske revolusjonen» musestille

Chavez og Maduro «stimulerte» økonomien i stykker. Man delte ut til de fattige og nasjonaliserte det meste av verdi. I prosessen ble alle fattige med unntak av Chavez- og Maduro-familiene. Og så lenge Maduro har gull, så kan han fortsette å betale militæret for å undertrykke befolkningen. Militæret er Maduros viktigste beskyttelse mot sitt eget folk.

Folk flest vil fnyse av advarsler om at hva Venezuela opplever kan skje i andre nasjoner som i disse dager søker å redusere kjøpekraft på egen valuta. Det finnes utallige eksempler på Venezuela skjebner i historien. John Law i 1720, Den franske revolusjonen, Weimar-Tyskland, Zimbabwe, Argentina og mange andre. Alle har «stimulert» for å oppnå velstand, og de har mislyktes. Nå forsøkes eksperimentet på nytt på global basis.

Venezuelas dollarreserver er sperret i USA, så eneste aktivum av verdi er gull. Dette burde være nyttig lærdom for Norge og andre nasjoner med store valutareserver, som ønsker å beskytte seg mot fremtidige valutafarer.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon