Beholderen med cyanid som befant seg i varebilen som ble stjålet på Romerike. Foto: Politiet / NTB scanpix
annonse
annonse

Da de nå tiltalte polske biltyvene stjal en varebil med cyanid om bord, fattet politiet interesse. Etterforskningen avdekket 26 tyverier av Mercedes Sprinter.

To dager etter det som så ut som et ordinært biltyveri på Lørenskog 20. februar i fjor, slo politiet full alarm. Det viste seg at varebilen inneholdt medisiner. Blant dem en beholder med 25 gram av det svært giftige stoffet kaliumcyanid. Beholderen i bilen inneholdt nok cyanid til å drepe 125 mennesker.

Møkkakjeller

Jakten på de antatte gjerningsmennene endte i en møkkakjeller i Gjerdrum på Romerike. Politihunder hadde snust seg fram til de to som gjemte seg der. De to var tidligere på kvelden stanset i en rutinekontroll der de stakk av etter å ha rygget inn i politibilen som stanset dem.

annonse

Senere ble også en tredje mann pågrepet og tiltalt for grovt tyveri. Alle de tre er polske statsborgere og mennene er 53, 34 og 51 år.

Cyanid uten betydning

Cyanidet som både utløste etterforskningen og skapte stor oppmerksomhet rundt biltyveriet, blir ikke nevnt med et ord i tiltalen mot de tre.

– Cyanidet har ikke noen betydning for straffesaken annet enn at den var utgangspunktet for politiets etterforskning. Hva som skjedde i dagene som gikk mellom tyveriet og pågripelsen, vil bli et tema under hovedforhandlingen, sier politiadvokat Ole Kristian Holtsmark i Øst politidistrikt til NTB.

annonse

Han er aktor i rettssaken, som starter 5. mai i Nedre Romerike tingrett.

Profesjonelt preg

I tiltalen mot de tre karakteriseres biltyveriene som grove og med et profesjonelt preg. De tre skal ha nøye planlagt, valgt ut og fjernet kjennemerkene på hele 26 biler av samme merke. Tyveriene skal ha skjedd fra januar 2018 til februar 2019.

– Det er i hovedsak to ting som gir denne saken et profesjonelt preg. Politiet mener at gjennomføringen av tyveriene er gjennomført profesjonelt. Men også antallet stjålne biler gjør også at det har et profesjonelt preg, sier aktor Holtsmark.

Advokat Ragnhild Torgersen, som forsvarer 34-åringen, sier til Romerikes Blad at hennes klient erkjenner skyld for deler av tiltalen, inkludert tyveriet av varebilen som inneholdt cyanid. De to andre forsvarerne vil ikke kommentere saken overfor avisen. Det er satt av ni dager til rettssaken.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon