Mimir Kristjánsson (33) lanserer sin syvende bok denne uken om hvordan ytre høyre kan bekjempes med inspirasjon av arbeiderhøvdingen Martin Tranmæl. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Rødt-politikeren Mimir Kristjánsson (33) kommer i sin nyeste bok med kritikk av venstresidens strategi mot den innvandringskritiske høyresiden, eksemplifisert med Eivind Trædal og boken «Hvorfor ytre høyre vinner debatten – hvordan vi kan stoppe dem». Kristjánsson mener at denne oppskriften er feilslått.

– De tror det holder å kalle de som stemmer på Trump for dumme, og at Trump lyver – og sier de det høyt nok, så vil de forstå det. Hvis du ikke skjønner at ytre høyre spiller på faktiske sosiale problemer, vil du tape, sier islendingen til Nettavisen.

Les også: Meningsløst bibliotekinnkjøp

annonse

Moralisering og kjefting vinner ikke over velgere

– De genuine bekymringene må venstresiden ha svar på. Man kan ikke bare komme med pekefingeren og kjefte på folk.

– Mange på venstresiden tenker at Trumps velgere eller Frps velgere vil vi ikke ha. De har ikke de samme holdningene som oss. Så da driter vi bare i dem. Men da overgir man den banehalvdelen til ytre høyre, sier Kristjánsson.

– Stråmann

annonse

– Her virker det som Mímir gjør en stråmann ut av min bok. Jeg argumenterer ikke for å «bare kjefte på folk» eller fokusere på retorikk, men jeg forsøker å undersøke både ideene, konspirasjonsteoriene og de materielle forholdene som i stor grad ligger til grunn for retorikken, sier Trædal til Nettavisen.

Les også: Forsker hevder Mímir Kristjánsson utnytter sin stilling som nyhetssjef i Klassekampen til egen vinning

Hvite, eldre menn og deres frykt

– Mímir har heller ikke forstått at jeg faktisk peker på et materielt grunnlag for retorikken på ytre høyre. Jeg henviser til forskning som viser at folk kan bli minst like provosert når de oppfatter at de er i ferd med å miste privilegier som når de utsettes for reell utarming og undertrykking. Hatet mot minoriteter og kvinner er blant annet et uttrykk for frykt blant hvite eldre menn som føler at deres relative status i samfunnet er i ferd med å bli redusert, fastslår Trædal.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon