Sintef er arbeidsgiveren flest teknologistudenter ønsker seg til. Her tester ingeniør Rune Thorbjørnsen verdens første selvkjørende og elektriske konteinerskip. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
annonse
annonse

Fleksibel arbeidstid og mulighet for hjemmekontor blir mer attraktivt for fremtidens arbeidstakere, viser Karrierebarometeret 2020.

Samtidig står Innovasjon Norge og Sintef støtt på toppen av listene over de mest attraktive arbeidsplassene i landet.

Det er økonomistudentene som har satt Innovasjon Norge øverst på sin ønskeliste for femte år på rad, mens teknologistudentene har forskningsinstituttet Sintef som sin favoritt for fjerde år på rad.

annonse

Det viser Karrierebarometeret 2020, som er bygget opp av svar fra 4600 studenter, samlet inn i perioden fra februar til april.

Produkter i tiden

Endringene fra tidligere år har vært litt større blant økonomistudentene enn blant dem som studerer teknologi. Blant selskaper som har seilt opp på popularitetslisten til økonomistudentene, finner vi Finn.no, Schibsted, Norges Bank, Microsoft og Tine.

– Kanskje kan også dette sees i sammenheng med tidene vi er inne i. Så lenge vi har penger, melk, internett og digitale samhandlingsverktøy, så klarer vi oss, sier Arve Kvalsvik i Evidente, selskapet som sammen med KarriereStart.no står bak Karrierebarometeret.

Rådgivende teknologer
annonse

Kvalsvik mener det blir interessant å se om koronakrisen fører til at teknologistudenter i større grad trekkes mot rådgivende selskaper. Etter Sintef er det selskapene Equinor, Norconsult og Aker Solutions som topper disse studentenes popularitetsliste.

Andelen studenter som vil jobbe med olje og energi har sunket fra i fjor både blant økonomi- og teknologistudentene. Det er likevel tredjevalget til teknologistudentene, som har fornybar energi som sitt førstevalg og rådgivende ingeniørtjenester som nummer to.

Hjemmekontor som gode

Koronakrisen kan også ha gitt studentene nye preferanser når de skal velge mellom flere arbeidsgivere. Står det om to jobber med lik lønn og like oppgaver, er goder som ferie og fleksibilitet mest populært. Hele 67 prosent av studentene legger vekt på fleksibel arbeidstid, mens 47 er opptatt av muligheten til å ta flere og lengre ferier.

43 prosent er opptatt av bedre muligheter til å jobbe hjemmefra.

– Nå gir koronakrisen oss en sjeldent god mulighet til å trene oss i å jobbe virtuelt. De som bruker denne tiden til å «knekke koden» vil dermed kunne ha noen fordeler når det skal kjempes om kandidater fremover, sier Arve Kvalsvik i Evidente.

Karrieremulighetene består

Jobbmulighetene blir vurdert på samme måte som i fjor av teknologistudentene. 74 prosent av de spurte ser det som sannsynlig eller svært at de får seg en jobb som er relevant for studiene.

annonse

Andelen er høyest for helsestudentene, med 86 prosent, mens den er lavest, 69 prosent, blant dem som har studert samfunnsvitenskap og humaniora.

Fakta om mest populære arbeidsgivere blant økonomistudenter

De ti mest populære arbeidsgiverne blant dem som studerer økonomi og marked. Endring i plassering fra 2019 i parentes.

1. Innovasjon Norge (0)

2. Orkla (2)

3. Microsoft (12)

4. Equinor (-2)

5. McKinsey & Company (0)

6. Norges Bank (13)

7. NorgesGruppen (5)

8. Aker Solutions (-2)

9. DNB (-6)

10. Aker BP (-1)

* Hele listen finnes på KarriereStart.no

(Kilder: Karrierebarometeret, Evidente, Karrierestart.no.)

Fakta om mest populære arbeidsgivere blant teknologistudenter

De ti mest populære arbeidsgiverne blant studenter innen ulike teknologiske fag. Endring i plassering fra 2019 i parentes.

1. Sintef (0)

2. Equinor (1)

3. Norconsult (1)

4. Aker Solutions (-2)

5. Hydro (3)

6. DNV GL (6)

7. Kongsberg Gruppen (-2)

8. Aker BP (1)

9. Cowi (6)

10. Multiconsult (-4)

* Hele listen finnes på KarriereStart.no

(Kilder: Karrierebarometeret, Evidente, Karrierestart.no.)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon