Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Statsminister Erna Solberg (H) var med på å lede en giverlandskonferanse for koronavaksine mandag. Norge skal bidra med 13 milliarder kroner til vaksinearbeid.

Beløpet inkluderer drøyt 10 milliarder til vaksinealliansen Gavi over de neste ti årene.

Mandagens nettkonferanse, som er arrangert av EU, har i utgangspunktet som mål å samle inn 7,5 milliarder euro – rundt 85 milliarder kroner til å utvikle vaksine, testing og behandling for covid-19. Norge står oppført som giver av drøyt 2,1 milliarder kroner mot det målet.

annonse

– Dagen i dag markerer et vendepunkt og begynnelsen på en global bevegelse uten sidestykke, sa statsministeren i sitt innlegg på det globale nettmøtet.

Hun minnet samtidig om at bare halve jobben er gjort når vaksine og behandling er utviklet.

– Det vi oppnår må fordeles rettferdig og være tilgjengelig for alle, understreket Solberg på konferansen, som Norge har blitt invitert til å være med på å lede.

annonse

EU la den første euromilliarden på bordet da Ursula von der Leyen åpnet giverlandskonferansen for utvikling av koronavaksine. Norge er med på å lede møtet.

Mandagens nettkonferanse markerer startskuddet for flere uker med innsamling, der målet er å skaffe 7,5 milliarder euro, rundt 85 milliarder kroner.

– EU-kommisjonen stiller med 1 milliard euro, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen da hun åpnet konferansen.

Pengene skal gå til utvikling, produksjon og distribusjon av vaksiner, medisiner og tester for å bekjempe koronapandemien.

Norge i lederrolle

Von der Leyen er vert og var den første på en talerliste med over 50 stats- og regjeringssjefer og andre ledere. Norge er invitert til å være med og lede mandagens virtuelle møte.

– Det er veldig positivt at EU-kommisjonen tar initiativ til en stor, internasjonal konferanse. Med vårt lange engasjement i globale helsespørsmål er det naturlig at Norge stiller opp når vi blir bedt om være med og lede en slik konferanse, sier Solberg i en pressemelding.

annonse

Norge deler lederjobben med blant andre Tyskland, Japan, Frankrike, Saudi-Arabia og Storbritannia. For sistnevnte stiller statsminister Boris Johnson, som var innlagt på sykehus med covid-19-smitte.

– For å vinne denne kampen, må vi jobbe sammen og bygge et ugjennomtrengelig skjold. Det kan vi bare klare med en masseprodusert vaksine. Det er menneskeheten mot viruset, og sammen skal vi vinne, er det ventet at Johnson vil si.

Et offentlig gode

FNs generalsekretær António Guterres deltok også mandag og understreket at «ingen er trygge før alle er trygge».

– Disse nye verktøyene kan hjelpe oss med å få full kontroll over pandemien og må behandles som et globalt offentlig gode som alle må få tilgang til og ha råd til, sa han om nye vaksiner, tester og behandlinger.

Frankrikes president Emmanuel Macron speilet FN-sjefens uttalelse.

– Dette er noe som må tilhøre alle, sa Macron da han fikk ordet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon