Guri Melby. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
annonse
annonse

Integreringsminister Guri Melby kommer fra Orkdal i Trøndelag. Hun har en lang og unik politisk erfaring etter å ha vært i politikken i hele 20 av hennes 39 år.

Det var lite multikultur i hennes oppvekst, men hun husker et foredrag på skolen holdt av en iraner, også var det en pakistansk tannlege i Orkdal.

– Oppfatningene var annerledes den gang. Han, som sikkert mange andre med «annerledes bakgrunn», ble nok sett på som et eksotisk innslag. Ellers besto bygda av «bofaste» som hadde vært der i flere generasjoner, sier hun til Utrop.

annonse

Dernest flyttet Melby til Trondheim for å studere engelsk og nordiske fag.

– Jeg bodde i Trondheim frem til 2011, hvor jeg i en periode jobbet som lærer på en videregående skole. I mellomtiden rykket jeg opp politisk, og var kommet inn i sentralstyret for Venstre, sier hun.

Les også: Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby

annonse

Etter studiene flyttet hun til Oslo, hennes førsteinntrykk var preget av håpefull spenning enn av kultursjokk. Hun synes byen er spennende med sin historie som en flerkulturell by. Et sted der alle i mest mulig grad kan være frie og seg selv.

Som integreringsminister er hennes visjon for det flerkulturelle Norge sterkt preget av lærerkallet.

– Visjonen min er at alle som bor i Norge, uansett bakgrunn, skal ha de samme mulighetene til å bidra og lykkes i samfunnet. Mye går bra, men vi har fortsatt en del å gå på, og som må forbedres. Innvandrere topper fremdeles statistikkene for arbeidsledighet, og er fortsatt lavere utdannet, sammenliknet med resten av befolkningen. Når det kommer trangere tider ryker de ofte først ut av jobbene.

Les også: Venstre, SV og Rødt vil ta fra HRS statsstøtten i 2020

Hva tenker du må forbedres?, spør Utrop.

– Vi må investere i kompetanse og i utdanning. Vi skal styrke kvaliteten på introduksjonsordningen og sette krav til kompetanse, svarer Melby.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon