Helseminister Bent Høie med Agenda 30-pinsen på jakkeslaget. Foto: NTB Scanpix (Bildeuthevingen er gjort av Resett)
Helseminister Bent Høie med Agenda 30-pinsen på jakkeslaget. Foto: NTB Scanpix (Bildeuthevingen er gjort av Resett)
annonse
annonse

I norsk offentlighet raser nå debatten om hvorvidt man skal gå med norsk flagg, eller FN-pin, jakkepynten som symboliserer Agenda 30, FNs bærekraftsmål, på brystet. 

Det begynte med et innlegg i Stavanger Aftenblad fra tidligere redaktør Sven Egil Omdal, som skrev at «den fargerike, lille nålen som flere av statsrådene bærer på brystet, er en effektiv vaksine mot nærsynt nasjonalisme».

Han viste blant annet til at Fremskrittspartiets Jon Helgheim har uttalt at «når regjeringen går rundt med en FN-pin, så symboliserer de  at de er veldig opptatt av ting som de færreste av innbyggerne bryr seg om.»

annonse

Ifølge Omdal er en slik tankegang et eksempel på en form for «nærsynt nasjonalisme».

Han fikk kraftig svar på tiltale fra Frp-representant Jon Helgheim.

«Vi har i stor grad en partisk, upålitelig og venstrevridd presse representert av folk som ikke tåler å se det norske flagget», skrev Helgheim og understreket:

annonse

«Jeg kommer fortsatt til å gå med det norske flagget fordi jeg er glad i Norge og fordi jeg representerer nasjonalforsamlingen, valgt av det norske folk!»

Samme dag fikk Helgheim støtte fra forfatter og Stavanger Rødt-politiker Mimir Kristjansson.

«Det er et udelt gode at vi ikke tvinger våre folkevalgte til å gå med norsk flagg a la USA. Det er også veldig bra med FN. Så i og for seg skulle det være helt topp at folk gikk med FN-merke (NB! Det er ikke det mer kjente FN-flagget man går med, men en slags sirkel som symboliserer FNs bærekraftmål).

Det merket signaliserer samtidig en enorm innforståtthet – det er en markering av at man tilhører en politisk kaste som går på den typen seminarer der FNs bærekraftsmål står på powerpointen. Ingen vanlige folk går med noe sånt, og ingen vet heller hva den pinsen betyr. Det er enkelt og greit en melding til publikum: Jeg tilhører politikerklassen. Derfor er den fremmedgjørende, den forteller vanlige folk at det finnes en verden nettopp de ikke er del av», skriver Kristjansson på Facebook.

Jeg er litt enig i den kritikken av politikere med FN-pins, merker jeg. Og jeg skal prøve å forklare hvorfor:Det er et…

Publisert av Mímir Kristjánsson Lørdag 2. mai 2020

Tydelig

Nå går også sjefsredaktør Vebjør Selbekk i Dagen ut med et tydelig budskap til de som ikke vil ha norske flagg på dressen:

«Jeg skjønner ikke hvorfor norsk elite på død og liv skal bære FN-pinsen på jakkeslaget. Hva er galt med det norske flagget?»

annonse

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon