Collage. Et illustrasjonsbilde av en missil og Japans flagg. Foto: Wikipedia/PNGIMG
annonse

Japan skal ha høyteknologiske hypersoniske anti-skip-missiler operasjonelle innen 2026, for å demme opp mot økt kinesiske militæraktivitet i Øst-Asia.

Ifølge Asia Times, flyr missilet mot målet fem ganger lydens hastighet, noe som gjør dem «nesten umulige å skyte ned» for fiendtlige anti-missil-systemer. De blir sannsynlig utstyrt med stridshodet kjent som «Seabuster», spesielt designet for å ta ut krigsskip og trenge igjennom tykke hangarskipdekk.

Japans nye hypersoniske missil blir omtalt som et direkte svar på Kinas årelange landreklamasjonsprogram og festningskonstruksjonskampanje i Sør-Kina-havet, samt den kinesiske marinens økende aktivitet i japansk territorialvann i Øst-Kina-havet.

annonse

Med økt rekkevidde som er i stand til å bryte gjennom fiendtlige luftvernsystemer, blir våpenet omtalt som en game changer – potensielt i stand til å forårsake store ødeleggelser for fiendtlige mariner på en kostnadseffektiv måte.

Mot Kina

Det japanske militæret planlegger å ta våpenet i bruk innen 2026 for å «angripe en potensiell fiende som invaderer Japans avsidesliggende øyer» – en referanse til Kina uten å nevne landet ved navn.

annonse

Les også: Japan gjør comeback som en regional sikkerhetspolitisk stormakt

Det japanske militærets eksisterende landbaserte våpen mangler rekkevidden til å nå de ytterste kinesiske militærutpostene i Sør-Kina-havet fra japansk jord. De nye missilene vil gi Japan kapasiteten til å effektivt svare militært på potensielle kinesiske fiendtligere militære aktiviteter i relevante områder, uten å involvere potensielt sårbare krigsskip eller militærfly.

Kinesiske krigsskip trenger stadig oftere inn i japansk territorialvann rundt den bestridte, men Tokyo-kontrollerte, øygruppen i Øst-Kina-havet – kjent Senkaku i Japan og Diaoyu i Kina.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse