Posten gir fredag ut et frimerke og et eget miniatyrark (som inkluderer frimerket) for å markere 75-årsjubileet for krigens slutt 8. mai 1945. Foto: Posten / NTB scanpix
annonse
annonse

Fredag er det 75 år siden Norge ble fri fra tyske nazisters fem år lange okkupasjon av landet. Det feirer Posten med å gi ut et nytt frimerke og et miniatyrark.

Koronakrisen setter en effektiv stopper for alle planer om å feire 75-årsdagen for avslutningen av andre verdenskrig i Norge med brask og bram.

Markeringene rundt frigjøringsdagen i 2020 vil foregå uten publikum og gjester, og uten representanter fra regjeringen. Det vil bli både bekransninger, flaggheis og salutter, men alt uten publikum til stede. Dette skyldes blant annet at mange som vil møte på slike markeringer, er eldre mennesker som befinner seg i risikogrupper.

annonse

Men Posten markerer i det minste fredsjubileet med utgivelse av både av frimerke og miniatyrark.

Jubileumsfrimerket har et motiv fra en annen historisk dag for 75 år siden – 7. juni. Det viser kong Haakons hjemkomst på norsk jord etter krigen, mens kronprinsesse Märtha, prins Harald og prinsessene Ragnhild og Astrid er i sjaluppen som brakte dem til Honnørbrygga i Oslo.

Frimerket er også en del av et miniatyrark som gis ut samtidig. Det viser i tillegg Nordsjøfarten med MK «Erkna» – landets eldste hvalbåt som under krigen ble kjent som den båten som fraktet flest personer over til Shetland – første gang med 60 personer om bord. Skipet er i dag vernet av Riksantikvaren.

annonse

Miniatyrarket inneholder også motiver fra en konvoi, motstandsmennene og -kvinnene representert ved en radiooperatør og et flydropp.

– Utgivelsen blir spesielt viktig når de fleste av markeringene som var planlagt i forbindelse med jubileet, er avlyst på grunn av den krevende situasjonen landet er i nå, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Frimerket og miniatyrarket er designet av Martin Mörck. De er i salg fra jubileumsdagen 8. mai.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon