Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

EU-kommisjonen venter at Norges bruttonasjonalprodukt (BNP) vil falle med 5,5 prosent i 2020, men ta seg opp igjen i 2021.

Koronautbruddet i begynnelsen av mars førte til en brå stans i den økonomiske veksten i Norge, konstaterer EU-kommisjonen i sin nye vårprognose for den økonomiske utviklingen i Europa.

Kommisjonens spådom er at virusets skadevirkninger vil avta i løpet av høsthalvåret, og at Norge vil oppleve økonomisk vekst igjen i 2021.

annonse

«Økonomien ventes å gå skarpt tilbake med omtrent 5,5 prosent i 2020, for så å vokse igjen med 3 prosent i 2021», skriver EU-kommisjonen i sin rapport.

Kommisjonen understreker at det er risiko for at utviklingen kan bli enda mer negativ enn prognosene tilsier.

En ytterligere svekkelse av kronen kan svekke privat forbruk, mens usikkerhet i boligmarkedet og høye gjeldsnivåer i husholdningene kan true den økonomiske stabiliteten.

annonse

En annen risikofaktor er oljeprisen, men denne kan gå begge veier.

EU-kommisjonens prognose ser på Norges samlede bruttonasjonalprodukt, og ikke bare BNP for fastlandsøkonomien, som er det tallet analytikere vanligvis er mest opptatt av i Norge.

Siste prognose fra SSB er at BNP vil falle med 4,0 prosent i 2020 og vokse med 4,8 prosent i 2021.

EU stålsetter seg for dyp, men ujevn nedtur

EU-kommisjonen venter et økonomisk tilbakeslag på 7,7 prosent i eurosonen i 2020. Men skadevirkningene vil slå skjevt ut.

Et fall i eurolandenes samlede bruttonasjonalprodukt (BNP) på 7,7 prosent i 2020. Det er den dystre spådommen i EU-kommisjonens nye vårprognose for den økonomiske utviklingen i Europa.

Tilbakeslaget vil være det største eurosonen har opplevd hittil.

Men allerede i 2021 ventes det at euroøkonomien vil ta seg opp igjen. EU-kommisjonens prognose er en vekst på 6,3 prosent.

annonse

De tilsvarende prognosene for hele EU er et fall på 7,4 prosent i 2020 og vekst på 6,1 prosent i 2021.

Det er også ventet en markant økning i arbeidsløsheten, og budsjettunderskuddene ligger an til å bli store. De hardeste økonomiske tilbakeslagene er ventet i Hellas, Italia og Spania.

EUs økonomikommissær Paolo Gentiloni konstaterer at det er snakk om det verste økonomiske sjokket i Europa siden depresjonen på 1930-tallet.

– Men dybden i resesjonen og styrken i rekylen vil være ujevn, sier han.

Viktige faktorer er hvor raskt smitteverntiltakene kan heves i hvert enkelt land og hvor avhengig hver enkelt økonomi er av turisme.

– Slike forskjeller utgjør en trussel mot det indre marked og eurosonen, advarer Gentiloni.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon