Skjermbilde YouTube: Ivar Giæver
annonse
annonse

Ikke mange vet det, men Norge har en nobelprisvinner i fysikk. Det er professor Ivar Giæver, som fikk prisen i 1973. Nå går han inn i Klimarealistenes vitenskapelige råd.

– Jeg synes det er spennende å bidra til mer vitenskapelig basert realisme i klimadebatten, og ser frem til å samarbeide med kolleger fra mange ulike fagfelt, uttaler Giæver.

Ivar Giæver ble født i Bergen 5. april 1929, men vokste opp i Lena på Toten. Han ble uteksaminert som maskiningeniør fra NTH i 1952, emigrerte via Canada til USA i 1956 og er bosatt i New York. Sommerferiene tilbringer han fortsatt i Norge, ved hytta på Tjømø utenfor Tønsberg.

annonse

Norsk biografisk leksikon skriver at «Ivar Giaever er mest kjent for sin eksperimentelle forskning innen kvantemekanikk, spesielt bestemmelsen av energigapet i superledere ved hjelp av tunneleffekten, en forskning som 1973 skaffet ham Nobelprisen i fysikk, sammen med Leo Esaki og Brian D. Josephson. Resultatene har hatt betydning for utviklingen av moderne dataindustri.»

Giæver har engasjert seg i klimadebatten siden 2000-tallet og markerte seg tidlig som en skeptiker. i Mars 2009 uttalte han i en høring i det amerikanske senatet: «I am a skeptic. … Global warming has become a new religion.»

Ifølge Klimarealistene har Giæver vært nær svartelistet av norske medier etter at han i 2011 skrev kronikken De forunderlige klimamytene.

annonse

Les også: Har tapt hele formuen på grunn av «grønne og bærekraftige» investeringer – råder nå Norge inn på samme kurs

Styreleder i Klimarealistene, Morten Jødal, sier til eget nettsted at han er «glad for at Giæver vil delta i arbeidet og understreker at hans inntreden innebærer en forsterkning av et allerede høyt akademisk nivå i rådet.»

I 2015 var Giæver med i en mye sett debatt på TV2 Underhuset mot Ciceros Bjørn H. Samset.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon