Champs-Élysées i Paris har vært nærmest folketom siden midten av mars. Mandag kan folk igjen bevege seg utendørs uten å måtte dokumentere at de er ute i helt nødvendige ærend. Foto: Thibault Camus / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

En av Europas lengste karantener er over mandag, når Frankrike begynner å lempe på sine strenge virusrestriksjoner. Da har folk holdt seg isolert i 54 dager.

Siden 17. mars har kun matbutikker, apotek, tobakksbutikker, banker og postkontorer kunnet holde åpent. Og franskmennene har bare fått lov til å bevege seg utendørs hvis de har hatt samfunnskritisk arbeid eller nødvendige ærend. I tillegg har de kunnet mosjonere i opptil en time per dag.

Frankrike har registrert over 26.000 koronarelaterte dødsfall og nærmere 177.000 smittetilfeller, og er sammen med Italia, Spania og Storbritannia blant de hardest rammede landene i Europa.

annonse

Mandag gjenåpnes barnehager og de laveste klassetrinnene i grunnskolen. Det samme gjelder mesteparten av landets butikker og markeder. Samtidig blir det igjen lov å bevege seg fritt utendørs.

Livredd bokhandler

Lettelsene har ført til blandede reaksjoner i den franske befolkningen.

– Jeg har vært livredd for gjenåpningen, sier Maya Flandin, som driver en bokhandel i Lyon.

annonse

– Det er et stort ansvar å måtte beskytte mine ansatte og mine kunder, legger hun til.

Sammenkomster med mer enn ti personer er fortsatt forbudt, i det minste fram til 1. juni. Barer og restauranter kommer tidligst til å få gjenåpne i slutten av mai, og den nasjonale unntakssituasjonen blir forlenget fram til 10. juli.

Gjenåpningen skjer samtidig som antall koronasmittede i verden har passert 4 millioner. Over 277.000 mennesker er døde. Søndag ble det meldt om en økning i smittetilfellene i både Sør-Korea og Kina, land der det den siste tiden kun er meldt om enkelte tilfeller.

Spania åpner opp

En rekke land har den siste uken lettet på restriksjonene, til tross for frykt for en ny smittebølge. I Spania kommer om lag halvparten av befolkningen til å kunne gå ut mandag, og restauranter vil kunne ha uteservering. Men gjenåpningen skjer også her gradvis, og kommer til å vare ut juni, hvis ikke lenger.

Også Belgia tar et skritt tilbake til en mer normal hverdag mandag, mens i Tyskland ble restauranter og barer gjenåpnet i enkelte områder lørdag.

Selv om færre restriksjoner øker risikoen for oppblussing, må myndigheter verden takle de økonomiske konsekvensene av krisen. Det haster med å få økonomien på skinner så ikke enda flere millioner skal kastes ut i arbeidsledighet.

annonse
Strengere for britene

I Frankrike viser myndighetene til at det at det nå kun er registrert 80 nye tilfeller på et døgn, noe som er det laveste siden begynnelsen av april. Også antall døde på sykehjem har falt kraftig.

Samtidig strammer Storbritannia inn når det gjelder innreise. Alle som har vært i utlandet, må tilbringe 14 dager i karantene. Og EU advarer fortsatt medlemslandene mot å åpne grensene for personer fra land utenfor unionen.

I USA, som nå ligger på topp i verden med over 80.000 døde, må president Donald Trump tåle kraftig kritikk fra sin forgjenger Barack Obama.

I et lekket lydopptak sier Obama at Trumps håndtering av koronakrisen har vært en «kaotisk katastrofe».

Trump, som stiller til gjenvalg i november, insisterer på at neste år vil bli et «fenomenalt» år for USAs økonomi, og han har gjentatte ganger tatt til orde for en gjenåpning selv om viruset fortsatt krever godt over 1.000 amerikanske liv hver eneste dag.

I april gikk 20,5 millioner arbeidsplasser tapt i USA, og ledigheten steg til 14,7 prosent – det høyeste nivået siden «de harde trettiårene».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon