Barnevernssaker. Å miste et barn. FOTO: SCANPIX
annonse
annonse

Den lille jenta var syv år da barnevernet kom, i dag er hun 22 år og har tunge psykiske problemer. Så tunge at hun ikke kan la seg intervjue.

– Omplasseringen var så skadelig at barnet har det verre nå, enn før plasseringen, sier barnevernsadvokat Thea Totland til TV2.

Totland er en av to granskere som har sett på tre barnevernssaker i Samnanger kommune. De går tilbake til 2005. Til sammen ble ni barn tatt bort fra familiene sine. Granskingsrapporten gir kommunen styrk på flere punker – slik som manglende begrunnelse for omsorgsovertakelse, søskensplittelser og brudd på barnevernsloven.

annonse

Les også: Rapport avdekker grove feil i barnevernet

Mest graverende er saken om datteren til Edvin Bolstad.

– Hun har hatt en tøff oppvekst i barnevernet, sier advokat Thea Totland i Barneadvokatene.

annonse

I 2005 tok barnevernet tre av Edvin Bolstad fire barn. Datteren var syv år da hun ble plassert i beredskapshjem. Hennes to eldre brødre ble plassert i hver sin familie, helt andre steder i landet.

Datteren til Bolstad har fått et helt eget kapittel i rapporten. I dag er hun 22 år gammel.

– Hun fremstår i dag som veldig skadet og mye mer hjelpetrengende enn før plasseringen, sier advokat Totland.

Les også: Barnevernet og Høyesterett har ført oss bak lyset i årevis

Det at det ikke var noen spesiell bekymring om den syv år gamle jenta. En lærer ble «svært overrasket over omsorgsovertakelsen». Eleven kom alltid på skolen med mat og rene klær. Likevel gjorde det offentlige en betydelig innsats for å hindre henne i å holde kontakt med familien sin. Selv om barnet savnet dem. Fosterforeldrene beskrev henne som et barn fylt av savn, sorg og sinne. De skal også ha prøvd å skaffet jenta mer samvær med søsknene, noe hun ikke fikk.

Da hun fylte 12 ble hun plassert på en barnevernsinstitusjon. Da begynte hun med selvskading, prøver å rømme, blir hyppig lagt under tvang. Hun ble aggressiv og truer med å ta livet sitt. Politiet blir tilkalt, to ganger forsøker hun å tenne på institusjonen, og hun medisineres for flere diagnoser.

annonse

Selv beskriver hun seg selv redd og ber om hjelp fra både far og storesøster.

Faren forsøkte å få henne hjem, i de minste på sommerferie, men barnevernet sier nei.

– Jeg fikk se datteren min fire ganger i året, tre timer hver gang og alltid under oppsyn, sier han.

I dag er datteren 22 år og bor på en en institusjon på Vestlandet, og har god kontakt med far og søsken.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon