Bjørgvin fengsel i Åsane. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
annonse
annonse

Ungdomsenheten ved Bjørgvin fengsel i Bergen huser noen av Oslos tyngste ungdomskriminelle.

11 av de 35 personene som er satt i varetekt eller har sonet dommen sin ved landets to ungdomsenheter i 2019, kommer fra Oslo ifølge tall fra Kriminalomsorgen, skriver Aftenposten.

Les også: Politiet slår alarm: Kraftig økning i ungdomskriminaliteten i Groruddalen

annonse

En plass på denne ungdomsenheten koster 20.000 kroner i døgnet, og har innsatte som feks. 15 år gamle «Hamza» fra det hardeste gjengmiljøet i Oslo. Psykologspesialist, Kari Eriksen Øverland, sier at de som kommer fra Oslo skiller seg ut fra de andre.

– Vi har ikke hatt ungdommer som kommer fra en så hard gjengkultur tidligere. Det er vel også første gang vi nesten utelukkende har hatt ungdom som har vokst opp i kriminelle miljøer, sier hun.

Har ingen respekt

annonse

Fengselsbetjent, Kjartan Vassenden, forklarer:

– De har ingen respekt for autoriteter og tar ikke imot beskjeder. Vi har aldri tillatt så mye når det kommer til språkbruk og sånne ting som med den gjengen vi har her nå, sier han.

Lærer og rådgiver ved Åsane videregående skole i Bergen, Magnus Rokne, forteller om problemer i forbindelse med skoleundervisningen av de unge kriminelle fra Oslo.

– Selv om de ønsker å være til stede i undervisningen, er de urolige. Det at de sitter med headset på hodet, er en kamp vi ikke tar. Den manglende utholdenheten deres er noe vi jobber med, avslutter han.

Skolegang er en viktig del av livet på ungdomsenhetene. I tillegg til samtaler med psykolog, så får de innsatte en-til-en-undervisning, av og til i mindre grupper. Men de kriminelle ungguttene fra Oslo er det altså ekstra utfordringer med.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon