President Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Amerikansk høyesterett skal nå ta stilling til Donald Trumps krav om få holde skattemeldingene hemmelige og vurdere om presidenter har full juridisk immunitet.

Amerikanske presidenter har helt siden Richard Nixon på 1970-tallet frivillig offentliggjort skattemeldingene sine. Dette ble det slutt på da Donald Trump flyttet inn i Det hvite hus.

Trump nekter å legge fram skattemeldingene, og etter langvarig tautrekking med Demokratene i Kongressen havnet saken tirsdag i Høyesterett.

annonse

Trumps advokater hevder at presidenter nyter godt av full juridisk immunitet mens de innehar vervet, et synspunkt ikke alle deler.

Ikke hevet over loven

Høyesterettsdommer Elena Kagan, som regnes som liberal, understreket tirsdag at ingen, heller ikke presidenter, er hevet over loven i USA.

Verken president Richard Nixon eller president Bill Clinton fikk medhold i Høyesterett da de krevde immunitet for straffeforfølgelse, Nixon i forbindelse med Watergate-skandalen og Clinton da han ble saksøkt av Paula Jones for seksuell trakassering.

annonse

Trumps støttespillere anklager Demokratene for å drive politisk motivert heksejakt på presidenten og at dette svekker hans muligheter til å utøve sitt embete.

Bryter tradisjon

To av de ni dommerne i Høyesterett er håndplukket av Trump selv, mens tre er utnevnt av andre republikanske presidenter. De fire øvrige er utnevnt av demokrater.

Dommerne var tirsdag samstemte i at Trump ved å nekte å frigi selvangivelsen bryter med en langvarig tradisjon.

– Vi har aldri tidligere måttet ta stilling til dette spørsmålet, og det er fordi presidentene og Kongressen har kommet fram til enighet, sa Kagan.

Høyesterett ventes å komme med sin kjennelse i saken innen utgangen av juni.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon