EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Foto: AP Photo/Francisco Seco
annonse
annonse

Den utøvende makten i EU vil gå inn for å åpne grensene i Schengen snarlig.

EU-kommisjonen skal onsdag presentere en plan for å fjerne grensekontroller i Schengen-området, samtidig med en introduksjon av en såkalt «Green New Deal»-pakke for å stimulere såkalte «grønne» næringer i kjølvannet av coronakrisen. Det rapporterer den tyske avisen Handelsblatt.

Den planlagte strategien vil innebære en gradvis åpning av grensene i Schengen, der land som deler risikoprofil åpner først. Det europeiske smittevernbyrået ECDC vil være ansvarlig for å fastsette hvilke områder som har lav risiko.

annonse

«Mens helsesituasjonen gradvis forbedres, bør balansen forandres mot full fri flyt av mennesker», heter det i en notis Handelsblatt har fått tilgang til.

Les også: EUs ønske om å «beskytte den europeiske måte å leve på» kalles avskyelig og forkastelig

Turisme

annonse

Kommisjonen begrunner planen med at turistnæringen skades av det stengte grensene, og mener at enhver forsinkelse i åpningen av grensene vil innebære en «tung byrde» for det indre markedet, og for millioner av EU-borgere «som nektes fordelene med fri bevegelse».

Ifølge den kommende planen vil antidiskriminering være et prinsipp når medlemsstatene åpner sine grenser igjen. Dette vil bety at alle EU-borgere i ett land vil få retten til fri bevegelse når et annet land lemper på restriksjonene.

«Situasjonen forblir skjør»

Planen er annonsert en uke etter at EU-kommisjonen anbefalte at EUs eksterne grenser forblir stenge frem til midten av juni, da «situasjonen forblir skjør både i Europa og verden over».

Kommisjonen planlegger også å presse Storbritannia til å følge etter EU, og tillate at EU-borgere får komme til landet uten å måtte i karantene, som statsminister Boris Johnson annonserte ville bli tilfelle for de som kommer fra Frankrike.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon