Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) får stort sett nei som svar når hun ber Hellas om å ta imot Dublin-returer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Siden sommeren 2017 har greske myndigheter nektet å ta imot i underkant av 950 asylsøkere som Norge har bedt dem ta ansvar for.

Norge har siden juni 2017 bedt Hellas om å ta tilbake 970 asylsøkere fra Norge fordi norske myndigheter har ment at Hellas har ansvar for dem etter Dublin-reglene. Men Hellas har bare sagt ja til 24 av dem.

Det kommer fram i et svar fra justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant og partikollega Ove Trellevik.

annonse

Hovedregelen i Dublin-forordningen er at asylsøkere skal få behandlet søknaden sin i det første landet de kommer til.

I svaret fra Mæland kommer det også fram at Norge har tatt imot like mange asylsøkere fra Hellas siden 2017 som vi har sendt tilbake. Det er snakk om 24 asylsøkere hver vei.

«Av de om lag 970 sakene som Norge har anmodet Hellas om tilbaketakelse av, som ansvarlig land i henhold til Dublin-regelverket, har Hellas kun akseptert ansvar for 24 asylsøkere, hvorav én enslig mindreårig», opplyser justis- og beredskapsministeren.

annonse

Av de gjenværende sakene er 650 nå realitetsbehandlet i Norge i stedet, mens om lag 250 er på vent.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon