Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

Salget av nye boliger ble nesten halvert i april, sammenlignet med samme måned i fjor. Næringen frykter for jobbene til flere titusen ansatte.

Alle pilene peker nedover for boligprodusentene. Nå advarer administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening mot dramatiske konsekvenser og masseoppsigelser hvis utviklingen fortsetter og ingenting gjøres.

– Det kan bli ganske svart for næringen, sa han i forbindelse med fremleggelsen av apriltallene onsdag.

annonse

Så mange som 34.000 arbeidsplasser kan ha forsvunnet fra byggenæringen når de neste ti månedene har passert, hvis ikke rammene til Husbanken økes med 25 milliarder kroner, og staten stiller opp med garantiordninger for den delen av næringen som bygger leiligheter, framholder Jæger.

Brutale tall

Apriltallene til boligbyggerne viser en salgsnedgang på 45 prosent sammenlignet med april i fjor. Det samlede nyboligsalget så langt i år er ned 29 prosent fra samme periode i fjor.

– Dette er relativt brutale tall, for å si det forsiktig. Vi vil få masseoppsigelser hvis dette fortsetter. Vi er derfor dypt, dypt skuffet over at regjeringen ennå ikke har forstått at vi trenger husbankmidler nå. Vi kan ikke vente til høsten, sa Jæger, med henvisning til forslaget til revidert nasjonalbudsjett som ble lagt fram tirsdag.

annonse

Igangsettingen av byggeprosjekter i april er ned 32 prosent sammenlignet med april i 2019, mens samlet igangsetting så langt i år er ned 11 prosent sammenlignet med i fjor.

Ber om 25 milliarder

Det eneste lyspunktet er at salget av fritidsboliger og igangsettingen så langt i år har økt med 10 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. For april er salget derimot ned 9 prosent i forhold til april 2019, igangsettingen 35 prosent under april i fjor.

Jæger anslår at økte husbankrammer med 25 milliarder kroner vil sikre finansiering av 10.000 nye boliger og regner 3,4 årsverk per bolig. Boligbyggerne ber også om en statlig garantiordning som gjør det tilstrekkelig med bare 30 prosent forhåndssalg før igangsetting av nye leilighetsprosjekter.

– Jeg håper at Stortinget tar fatt i dette og klart kommer med relativt store midler. Vi ber på våre knær, sa han.

Også Obos etterlyser en statlig garantiordning for nyboliger.

– Til tross for at tusenvis av arbeidsplasser står på spill, har vi ikke hørt mer fra regjeringen om dette, sier Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj.

Ifølge ham fører usikkerheten til at salgsprosessene nå tar lenger tid, og at nyboligsalget faller.

Astrup avventer

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) sier regjeringen følger nøye med på utviklingen. Han utelukker ikke at det kan bli aktuelt med tiltak rettet mot boligbransjen.

annonse

– Foreløpig er det heldigvis ingen tegn til at det private kredittmarkedet ikke fungerer. Norges Bank har satt renten i null, noe som medfører bedre lånebetingelser i det kommersielle lånemarkedet. Bruktboligmarkedet er omtrent på normalt nivå, etter en dupp rett etter 12. mars. Salget av nye boliger har stoppet opp, men det er vanskelig å spå hvordan dette markedet vil utvikle seg i tida framover, sier Astrup.

Han legger til at regjeringen vil vurdere behovet for tiltak rettet mot boligmarkedet i forbindelse med neste krisepakke. Den skal etter planen legges fram for Stortinget ved månedsskiftet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon