Utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) mener Norge må ivareta bistandsbudsjettet for å bekjempe den globale coronakrisen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Norsk økonomi er i krise. 400.000 er arbeidsledige. Men kutt i bistand er uaktuelt.

Finansminister Sanner sier den norske velferdsstaten er truet. Regjeringen bruker over 400 milliarder oljepenger for å støtte opp en nasjonaløkonomi som er hardt rammet av nedstengning og oljeprisfall.

Allikevel er det i revidert nasjonalbudsjett ingen planer om å redusere norsk bistand. En riktig prioritering, mener utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF):

annonse

– Det som har vært en krise i vårt land, kan bli en katastrofe i mange utviklingsland. Så mange som 500 millioner mennesker kan skyves ut i fattigdom og antallet mennesker som lever i sult kan dobles, sier Ulstein til Nettavisen.

Frp-leder Siv Jensen vil ta kampen opp, men ikke før ved neste statsbudsjett:

– Når statsbudsjettet for 2021 skal spikres, mener vi at bistandsbudsjettet må ned. Norge gir uforholdsmessig mye per person enn de aller fleste land i verden. Vi ligger skyhøyt over målet til FN, sier Jensen.

Les også: Siv Jensen krever flyktningkutt mot budsjettstøtte

Når Norge opplever en økonomisk krise, må alle steiner snus, mener Frp-lederen.

– I en tid hvor finansministeren presenterer pensjonsforpliktelsene som et problem fordi norsk økonomi kan kollapse – da må faktisk alle steiner snus, og det inkluderer nivået på norsk bistand.

Én prosent-målet bør skrinlegges

Fremskrittspartiet mener målet om én prosent av norsk økonomi til bistand må skrinlegges.

– Det som er farlig når man lager den type formuleringer er at pengene bevilges automatisk helt uten at det blir noen budsjettprioritering. Når man slåss om mer penger til politi eller forsvar kan utviklingsministeren bare lene seg tilbake – fordi det blir satt av uten debatt.

annonse

– Når vi må stramme inn livremmen må tiden være over for et automatisk vern av norsk bistand, sier Jensen.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon