Erna Solberg (H). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

EU-kommisjonen legger opp til en gradvis åpning av Europas grenser så snart smittesituasjonen tillater det og vil begynne med land med lik utvikling.

Onsdag la kommisjonen fram sin plan til hvordan reiselivet kan komme på fote igjen og grensene mellom EU- og Schengen-landene kan åpnes for reisende igjen i kjølvannet av covid-19-pandemien.

Kommisjonen beskriver dagens situasjon som fase 0, med restriksjoner på ikke-nødvendige reiser. Neste fase innebærer en gradvis åpning når smittesituasjonen tillater det, med smidig grensekryssing for jobbreiser, private reiser og turisme. Og det er her man ser for seg å begynne med land der smitte situasjonen er lik. Tyskland har allerede sagt at landet vil åpne for reisende fra flere land, inkludert Norge, 15. juni.

annonse

I det som omtales som fase 2, skal alle koronarelaterte reiserestriksjoner oppheves, mens nødvendige helsetiltak fortsatt skal være på plass.

Overgangen til en ny fase bør være fleksibel, skriver kommisjonen og legger til at det kan bli nødvendig å gå tilbake til strengere tiltak dersom smittesituasjonen forverres.

Solberg: Nordmenn må belage seg på norgesferie

I utgangspunktet må nordmenn belage seg på at det blir norgesferie i alle fall i første del av sommerferien, sier statsminister Erna Solberg (H).

annonse

Hun sier til NTB at det som avgjør om reiserestriksjonene utenlands vil opprettholdes, er smittesituasjonen i landene.

– Vi trenger ikke å importere smitte til Norge når vi har situasjonen under kontroll, og det kommer vi til å være opptatt av, sier Solberg.

Hun vil ikke gi noen dato for når det igjen kan åpnes for utenlandsferier.

– I utgangspunktet må man belage seg på at det blir norgesferie i alle fall i første del av denne ferien, sier statsministeren.

– Vi jobber nå med smitteutviklingen i ulike land og samarbeid med ulike land. Det er fullt lov å reise til Sverige, det er bare det at man kommer i karantene når man kommer hjem igjen, sier hun videre.

annonse

NHO Reiseliv forventer at nordmenn ferierer innenlands i sommer

Administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv sier til NTB at de forventer at nordmenn ferierer i Norge i sommer, og at norske myndigheter ikke åpner grensene til Norge før 15. august.

– Utenlandske bookinger hos norske bedrifter før den datoen kan tilbys utsatt ett år, slik at plassene kan frigjøres til nordmenn, sier Devold.

NHO Reiseliv mener også at det kan gå greit å åpne grensene mellom de nordiske landene.

– Hvis nordiske land har samme lave smittespredning, er tidligere åpning for Norden mulig, slik de tre baltiske land allerede har vedtatt. Dette må løses gjennom enighet på felles nordisk nivå. Uansett er det viktig med krystallklar tale fra norske myndigheter på fredag, slik at bedriftene kan planlegge fremover, sier Devold.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon