Illustrasjonsfoto: Pixabay/ Montasje Resett
annonse
annonse

Corona-krisen har skapt et stort system for offentlig støtte til virksomheter i flere land. I Tyskland viser nye avsløringer at en betydelig del av denne støtten utbetales til personer som ikke har krav på støtte, og noe av pengene kan være overført til terrorister.

I følge myndighetene i Tyskland har ekstreme islamistiske kretser, salafister knyttet til Fussilet-moskeen i Berlin-bydelen Moabit, vært særlig aktive i å samle offentlig corona-støttepenger de ikke har krav på, skriver den tyske avisen Bild.

Salafistene har ifølge Bild søkt om store beløp nødstøtte knyttet til corona-pandemien, som det ved nærmere undersøkelse er avdekket at de overhodet ikke var kvalifisert for å motta.

annonse

Totalt har en mindre gruppe salafister svindlet for tilskudd på et beløp tilsvarende rundt 725 000 norske kroner.

Politiet har beslaglagt omtrent to tredjedeler av dette beløpet.

Les også: Danmark: Vil ha dobbeltstraff for kriminelle, som utnytter corona-situasjonen

annonse

Penger kanalisert til terrorister

Politiets aksjon er resultatet av en etterforskning, som startet i midten av april i år, der kriminalpolitiet og statsadvokaten i Berlin har rettet søkelyset mot islamister, som er registrert som sikkerhetstrusler hos den tyske etterretningstjenesten.

– Vi vil selvfølgelig forhindre, at pengene havner i feil hender, sier Martin Steltner, talsmann for politiet i Berlin til Bild.

Ahmad Amir, som er beskrevet som «en hatpredikant» i det overvåkede salafistmiljøet er mistenkt for å ha gitt offentlig coronastøtte til terrorister i Syria og andre deler av Midt-Østen.

Ahmad Amir har ifølge Bild sammen med sin kone søkt totalt om 18.000 euro i øyeblikkelig hjelp som corona-støtte, noe som tilsvarer rundt 180 000 norske kroner.

Amir skal angivelig også ha søkt om midler for å starte et bilverksted, mens kona har søkt om midler for å kunne starte en butikk på Internett for honningprodukter.

Forholdet ble oppdaget, da Ahmad Amir  forsøkte å få ut den offentlige støtten i kontanter. Banken kontaktet da politiet.

Les også: Frp: Kriminelle i Oslo «spytter bevisst på politiet og sier de har korona» for å fremkalle frykt

annonse

Toppen av isfjellet

Ahmad Amir er langt i fra den eneste, som har forsøkt å trikse til seg støttemidler i Tyskland.

Bild omtaler syreren Siaf H., som skal ha søkt om samme støtte hele fem ganger.

Da Bild spør ham hvorfor han søkte om samme støtte de fem gangene svarer han at det hele må være en misforståelse.

Flere tyske medier har omtalt svindel med corona-midler, og i slutten av april hadde rettsvesenet i Berlin registrert nesten 200 tilfeller av mulig corona-relatert svindel for tilsammen over 5 millioner dollar.

– Men dette er bare «toppen av isfjellet», ifølge myndighetene i Berlin.

annonse

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon