Ungarns statsminister Victor Orban. Foto: AP /Markus Schreiber
annonse
annonse

Asylsøkere som holdes i en transittsone ved grensen mot Serbia, er utsatt for frihetsberøvelse, noe som kan være ulovlig, fastslår EU-domstolen.

I en dom torsdag har domstolen vurdert om fire asylsøkere som ikke fikk forlate transittsonen Röszke, var utsatt for frihetsberøvelse. De fikk ikke reise inn i Ungarn, men hadde heller ikke mulighet til å dra tilbake til Serbia. I Serbia kunne de bli straffet, og de kunne miste muligheten til senere å få innvilget opphold i Ungarn.

Domstolen konkluderte dermed med at de fire i praksis var internert. Dersom en rettslig vurdering konkluderer med at interneringen er ulovlig, må retten løslate dem umiddelbart, heter det i en pressemelding fra EU-domstolen i Luxembourg.

annonse

I henhold til EUs lover vil interneringen være ulovlig med mindre hver enkelt sak er vurdert separat og det er gitt en begrunnelse for interneringen. Det må også være mulig å prøve saken for en domstol.

– En viktig seier

Den ungarske Helsingforskomiteen sier dommen er «en viktig seier for alle som er låst inne i metallkonteinere bak piggtråd i Ungarn». Menneskerettsgruppen gir juridiske råd til beboerne i transittleiren og sier deres klienter har blitt holdt innesperret uten individuell vurdering.

– Det har skjedd automatisk fordi de har levert inn en asylsøknad. Internering av dem er ulovlig, og nå er det opp til Ungarns domstoler å bruke EU-dommen og beordre løslatelse av asylsøkere og migranter som holdes ulovlig i transittsonene, sier gruppen.

Sitter fortsatt i transittsonen
annonse

De fire som gikk til sak, er fra Afghanistan og Iran. De fikk asylsøknadene sine avvist i Ungarn, som ville sende dem tilbake til Serbia, som nektet å ta imot dem. Dermed ble returlandet endret til personenes hjemland.

De satt først i en mottakssone for asylsøkere, før de ble overført til den delen som er for personer som har fått avslag. Der sitter de fortsatt.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon