Cruiseskipet Sapphire Princess på vei ut Geirangerfjorden i Møre og Romsdal. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix
annonse
annonse

Fremskrittspartiet mener regjeringen må følge Sjøfartsdirektoratets anbefaling og utsette kravet om nullutslipp i verdensarvfjordene til 2030.

– Fremskrittspartiet har tidligere advart sterkt mot å innføre nullutslippskrav i norske fjorder før den nødvendige teknologiske utviklingen har kommet på plass og gjort dette mulig, sier Frps miljøpolitiske talsperson Terje Halleland.

Bakteppet er at Stortinget i 2018 vedtok at det skal innføres krav om nullutslipp fra turistskip og ferjer i verdensarvfjordene senest i 2026.

annonse
Utredning

Sjøfartsdirektoratet har nå utredet saken for Klima- og miljødepartementet. Direktoratets vurdering er at det ikke er realistisk å få på plass nullutslippsløsninger for større turistskip som cruiseskip allerede innen 2026.

Sjøfartsdirektoratet anbefaler derfor at nullutslippskravet utsettes til 2030.

– Jeg anser Sjøfartsdirektoratets anbefalinger om å utsette disse kravene til 2030 som en langt mer realistisk tilnærming enn hva som tidligere er foreslått, sier Halleland.

annonse

– Jeg forventer at regjeringen straks tar til seg de faglige anbefalingene og utsetter kravet, sier han.

SV bekymret

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) uttalte tidligere denne uka til Stortinget at det er for tidlig for regjeringen å konkludere på spørsmålet nå, men at han fortsatt tar utgangspunkt i at nullutslippskravet skal nås i 2026.

SVs Lars Haltbrekken mener utsettelse av kravet kan bli katastrofalt for satsingen på nullutslippsløsninger i skipsfarten. Det vil også sette norske miljøarbeidsplasser og eksportmuligheter i fare, advarer han.

–Etter at vedtaket ble gjort for to år siden, har vi sett en enorm vilje til satsing i næringslivet. Dette kan bety nye arbeidsplasser og viktige utslippskutt både i Norge og resten av verden, sier Haltbrekken.

– En utsettelse av miljøkravene er å løpe de store cruisedirektørenes ærend, sier han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon