Jon Georg Dale (Frp). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Jon Georg Dale (Frp). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Tidligere samferdselsminister, og nå energi- og miljøpolitisk talsperson i Frp, Jon Georg Dale mener at Norge er helt avhengig av olje og gass. Det er landets inntekt.

– Det er en helt absurd situasjon vi havner i når vi tror at koronakrisen har gjort oss godt. Den gjør oss bare fattigere, sier Dale i debatt på TV 2 Nyhetskanalen.

Han mener at problemene vi ser nå, er slik samfunnet ville ha sett ut dersom MDG hadde fått bestemme.

annonse

– De tiltakene vi må sette inn for å redde hundretusenvis av jobber, er akkurat den samme situasjonen vi hadde kommet opp i dersom MDG hadde fått styrt den politiske utviklingen. Da skulle vi styrt avviklingen av næringer vi tjener masse penger på, og da hadde vi ikke hatt den oppbygde kapitalen til å håndtere slike krevende situasjoner som vi er i nå.

Dale sier det ville ha ført til kutt i velferdstjenestene, og at bedrifter som skal skape den nye grønne økonomi, hadde gått konkurs. Han mener at vi ikke kan sette arbeidsplasser på spill, da vil vi bli fattigere – bedrifter går konkurs og arbeidsplasser forsvinner.

Les også: Grønn Ungdom vil øke bensinavgiften med 10 kroner og forby salg av fossilbiler

annonse

Leder i Grønn Ungdom, Hulda Holtvedt mener derimot at koronakrisen er en unik mulighet for oss til å tenke annerledes.

Men Jon Georg Dale er helt uenig.

– Nå kommer en tredjedel av statsbudsjettet fra oljeinntektene, og da hjelper det ikke at MDG skal avvikle norsk oljenæring. Da kommer vi ikke til å ha penger til å finansiere velferden fremover, og det er derfor vi ikke har noe å lære av koronakrisen når vi skal snakke om klima, sier han.

Leder av Grønn Ungdom finner det komisk at Dale mener koronakrisen er et eksempel på et samfunnet med MDG-styre. Hun sier at nå har vi en mulighet til å bygge opp nye arbeidsplasser ikke bare mot miljøet, men også for miljøet.

Les også: Grønn Ungdom vil innføre kvote på tre flyreiser i året

– I stedet for å bare gi krisepakker til Norwegian og oljebransjen, så kan vi også benytte sjansen til å gi krisepakker til kollektivtransporten, til å bygge togstrekninger og for å få fart i den fornybare bransjen. Når vi skal stanse en krise som truer liv og helse, må vi gjøre det på en måte som også forebygger nye kriser, sier Holtvedt og fortsetter:

– Jeg mener ikke koronakrisen er godt nytt for klimaet, men jeg mener at når vi står i den, så er ikke dette tiden for å gasse på med nye utslipp. Nå må vi tvert i mot benytte sjansen til å redusere utslippene av hensyn til de neste generasjonene.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon