Jon Georg Dale (Frp). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Jon Georg Dale (Frp). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse

Tidligere samferdselsminister, og nå energi- og miljøpolitisk talsperson i Frp, Jon Georg Dale mener at Norge er helt avhengig av olje og gass. Det er landets inntekt.

– Det er en helt absurd situasjon vi havner i når vi tror at koronakrisen har gjort oss godt. Den gjør oss bare fattigere, sier Dale i debatt på TV 2 Nyhetskanalen.

Han mener at problemene vi ser nå, er slik samfunnet ville ha sett ut dersom MDG hadde fått bestemme.

annonse

– De tiltakene vi må sette inn for å redde hundretusenvis av jobber, er akkurat den samme situasjonen vi hadde kommet opp i dersom MDG hadde fått styrt den politiske utviklingen. Da skulle vi styrt avviklingen av næringer vi tjener masse penger på, og da hadde vi ikke hatt den oppbygde kapitalen til å håndtere slike krevende situasjoner som vi er i nå.

Dale sier det ville ha ført til kutt i velferdstjenestene, og at bedrifter som skal skape den nye grønne økonomi, hadde gått konkurs. Han mener at vi ikke kan sette arbeidsplasser på spill, da vil vi bli fattigere – bedrifter går konkurs og arbeidsplasser forsvinner.

Les også: Grønn Ungdom vil øke bensinavgiften med 10 kroner og forby salg av fossilbiler

annonse

Leder i Grønn Ungdom, Hulda Holtvedt mener derimot at koronakrisen er en unik mulighet for oss til å tenke annerledes.

Men Jon Georg Dale er helt uenig.

– Nå kommer en tredjedel av statsbudsjettet fra oljeinntektene, og da hjelper det ikke at MDG skal avvikle norsk oljenæring. Da kommer vi ikke til å ha penger til å finansiere velferden fremover, og det er derfor vi ikke har noe å lære av koronakrisen når vi skal snakke om klima, sier han.

Leder av Grønn Ungdom finner det komisk at Dale mener koronakrisen er et eksempel på et samfunnet med MDG-styre. Hun sier at nå har vi en mulighet til å bygge opp nye arbeidsplasser ikke bare mot miljøet, men også for miljøet.

Les også: Grønn Ungdom vil innføre kvote på tre flyreiser i året

– I stedet for å bare gi krisepakker til Norwegian og oljebransjen, så kan vi også benytte sjansen til å gi krisepakker til kollektivtransporten, til å bygge togstrekninger og for å få fart i den fornybare bransjen. Når vi skal stanse en krise som truer liv og helse, må vi gjøre det på en måte som også forebygger nye kriser, sier Holtvedt og fortsetter:

– Jeg mener ikke koronakrisen er godt nytt for klimaet, men jeg mener at når vi står i den, så er ikke dette tiden for å gasse på med nye utslipp. Nå må vi tvert i mot benytte sjansen til å redusere utslippene av hensyn til de neste generasjonene.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse