Svein og Simona. Foto: Privat
annonse
annonse

Et vordende foreldrepar får ikke komme til Norge. Løpende utgifter, både i Norge og i utlandet, samt tap av inntekt, skaper store problemer for de to.

Resett har vært i kontakt med en norsk mann, Svein Tømmerdal fra Sunnmøre, som arbeider som flykaptein med base på Kanariøyene. Normalt er han 30 dager i arbeid, før han har 15 dager fri. Disse fridagene pleier han å bruke i Norge, der han har en elleve år gammel datter. Han er samboer med en kollega i samme flyselskap, som arbeider som kabinsjef fra samme base. De to har bodd sammen i tre år.

Nå er samboeren, som heter Simona og er tsjekkisk statsborger, gravid i uke 27. På grunn av coronakrisen har mannen frem til 31. mars arbeidet med å fly europeiske turister hjem til sine hjemland.

annonse

– Min gravide samboer er tatt av flyvninger fordi hun er gravid, og ettersom jeg har vært her og har fløyet turister hjem har hun ikke syntes at det var noe vits i å bo i Norge alene. Hun ville like gjerne bo her med meg til vi kunne reise hjem sammen, forteller Svein Tømmerdal til Resett.

Les også: Mange nordmenn corona-strandet på Filippinene: – Norske myndigheter gir blaffen

Mistet inntekten

På tampen av mars kom en tung beskjed fra parets felles arbeidsgiver.

– 31. mars fikk vi en e-post fra flyselskapet vi jobber i med beskjed om at det ikke ville bli betalt ut lønn. Da satt vi i det. Hva skulle vi gjøre nå? Vi tenkte som så at vi bare fikk holde ut. Vi hadde da billetter hjem 11. april. Så fikk vi etter hvert beskjed om at denne flighten var kansellert, forteller sunnmøringen.

Får ikke komme

Det var etter denne kanselleringen at det gikk opp for Svein og Simona at sistnevnte ikke ville få komme til Norge. Svein fikk nemlig beskjed fra den norske ambassaden om at SAS ville sette opp ekstraavganger fra Las Palmas til Norge. Da fikk han også vite at hans samboer, som er statsborger i Tsjekkia, ikke ville få billett.

– Jeg snakket med UDI i Norge, skrev mail til den norske ambassaden i Madrid, samt snakket med den norske ambassaden i Praha. Alle sa kategorisk nei til at min samboer fikk innreisetillatelse til Norge.

Økonomiske problemer

annonse

Svein forteller at han og Simona har løpende utgifter både i Norge og på Gran Canaria, der de har leid en leilighet. Grunnet tapet av inntekter og utgiftene på Gran Canaria er det svært økonomisk uheldig for paret å måtte være igjen på den spanske ferieøya.

– Hva gjør jeg? Jeg kan ikke forlate min gravide samboer her nede. Vi sitter i en leid bolig uten inntekter, med løpende utgifter både her nede og hjemme i Norge. Siden gravide ikke normalt sett skal fly etter uke 37, betyr dette at vi blir tvunget til å føde vårt barn her nede. Dette er noe vi overhodet ikke ønsker slik situasjonen er nå, sier Svein.

– Jeg har forklart alt sammen til UD, ambassaden i Praha og i Madrid. Det var ikke snakk om å hjelpe oss. Men det må jo være mulig å gjøre et slags unntak? Det er jo blitt gjort mange slike. Man har jo fått høre om bedrifter på Sunnmøre som vil fly inn jordbærplukkere, og bedrifter som vurderte å sende taxi til Polen for å hente arbeidere.

Les også: Den norske stat forskjellsbehandler nordmenn i utlandet

Fortvilet

Sunnmøringen konstaterer det absurde i situasjonen. Dersom rollene hadde vært byttet ut, ville utfallet ha vært ganske annerledes.

– Hadde det vært jeg som hadde vært gravid, hadde jeg kunnet reise hjem i dag, og min samboer kunne ha kommet på et fly etter meg. Vi er jo ikke noen byrde for noen. Vi betaler skatt, og hun vil jobbe igjen så fort hun får mulighet til det. Og vi er friske, slår Svein fast.

– Jeg blir bare mer og mer fortvilet over situasjonen.

SAS’ første flight til Norge fra Las Palmas, som etter planen skal gå 29. juni, vil koste Svein 13 000 kroner, forteller han selv.

Han presiserer at han i det minste har en buffer med oppsparte midler han kan bruke av, nå som han og samboeren er strandet.

– Men det går jo unna som «hakka møkk», vet du.

Resett har kontaktet Utenriksdepartementet for en kommentar til saken. UD har foreløpig ikke villet svare for seg, og har i stedet henvist til UDI og Justisdepartmentet. Resett vil komme tilbake til saken når vi får svar fra ansvarlige myndigheter. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon