Nestleder Marie Sneve og partileder Bjørnar Moxnes. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
annonse
annonse

I fjorårets valg fikk partiet Rødt 100 000 stemmer – som både var imponerende og litt urovekkende. Undertegnede tror at mange av oss ikke tar seg bryet med å studere partiprogram, fordi vi kanskje er opptatt av få enkeltsaker. Det er for så vidt greit.

Hvis så er, hva er man egentlig med på å gi sin støtte til, og i dette tilfellet Rødt? Her er ti punkter fra kommunistenes partiprogram. Er det gjennomførbart? Er det ønskelig? Er det fakta?

Rødt støtter palestinsk frigjøringskamp fordi Israel bedriver etnisk rensing

annonse

Gjør Israel det? De har sannelig militær kapasitet til det. Men landet har et forbedringspotensiale med tanke på sin behandling av sivile ubevæpnede palestinere, ingen tvil om det. Etnisk rensing derimot skjedde i Kosovo og Myanmar.

Les også: Listhaug: Rødt viser forakt for private bedrifter

Norge må ut av NATO. Vi må heller styrke FN for å skape fred

annonse

Er FN troverdig når det kommer til fredsarbeid? Overhodet ikke. Så tannløs er organisasjonen at den i forbindelse med Syria-krigen fordømte sitt eget sikkerhetsråd (2012) for krangling og manglende vilje til å løse konflikten. Eksemplene er flere.

Rødt vil ha gratis kollektivtransport for barn

Hvorfor det? Er norske barn generelt så fattige at de ikke har råd til å ta buss og bane? Holder det ikke med skoleskyssen vi har? Ordet gratis er forresten et ord som går jevnlig igjen hvis du leser hele partiprogrammet som jeg har gjort.

Det er urettferdig at kvinner tjener mindre enn menn

Hva mener egentlig Rødt? En kvinnelig lærer tjener det samme som en mannlig lærer når begge har samme stillingsprosent, utdannelse og erfaring. Jo, men Rødt mener at mange kvinner har like viktige jobber i samfunnet som menn. Men det er jo en annen sak, er det ikke det da?

Les også: Rødt – skjelettet i skapet

annonse

Alkohol koster samfunnet mange liv og enorme utgifter. Rødt vil nekte private multinasjonale selskaper å tjene store penger på å selge alkohol på norske flyplasser. Rødt vil at Vinmonopolet overtar alt salg

Kommer vi til å drikke mindre da? Eller er det at det er et privat selskap som tjener på dette?

Rødt vil ha en religions- og livssynsnøytral skole

Som lærer med erfaring i både offentlig og privat skole kan jeg med trygghet si at det er ikke noe som heter livssynsnøytral skole. Det er flust med human-etikere i den offentlige skolen. Påvirker ikke de sine elever? Selvfølgelig – akkurat som jeg selv påvirker mine elever – ubevisst eller bevisst. Vi er mennesker, ikke maskiner.

Norsk oljeindustri skal nedtrappes gjennom å stanse nye lete- og prøveboringer. Oljearbeidere må omskoleres slik at de kan bygge det fornybare Norge

Har de stjålet dette fra Miljøpartiet De Grønne? La oss få en gjennomførbar plan takk før vi raserer Norges solide økonomi! Med covid-19 som herjer er det viktigere enn noensinne å hold fast på det som er gode arbeidsplasser, og enorme verdier inn til fellesskapet.

Les også: Solidaritet i Rødt, men ikke med studentene i Hong Kong

Alle kan i utgangspunktet søke om asyl i Norge. Får asylsøkere avslag kan de allikevel få bli da de kan søke om oppholdstillatelse som arbeidssøker på lik linje med arbeidssøkere fra land utenfor EØS per i dag

Så det betyr vel omtrent åpne grenser det, gjør det ikke det da?

Rødt vil innføre en tredje juridisk kjønnskategori, ved siden av kvinne og mann – og at kjønn som kategori bare skal inkluderes der det er nødvendig

Satt på spissen, men allikevel: Du er født med pikk eller fitte (beklager ordbruken). Forhold deg til det og gjør det beste ut av det! Vi har da jaggu meg mer enn nok å bruke skattepenger på (for innføring og praktisering av dette koster også penger).

Rødt vil gi stemmerett for 16-åringer

Russ. 19 år. Uten å ta alle russ over én kam; men nei – det store flertallet av 16-17-åringer er overhodet ikke klare for stemmerett. I tillegg har særlig AUF med jevne mellomrom blitt tatt i mildt sagt spekulative vervingskampanjer ovenfor ungdom – som dessverre har vist seg å være lette å lure.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon