Budapest, Ungarn. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic
annonse

Fra og med neste uke får innbyggerne i Budapest og omegn lov til å forlate hjemmene sine uten å oppgi noen god grunn, opplyser regjeringen i Ungarn.

Begrensningene på bevegelser i hovedstadsregionen oppheves fra mandag av, kunngjorde statsminister Viktor Orbán lørdag.

Han slo fast at det er gjort tilstrekkelig framgang i kampen mot koronaviruset til at noen av de strengeste smitteverntiltakene kan oppheves.

annonse

Tiltakene som ble innført nasjonalt 28. mars, ble opphevet i resten av Ungarn for nesten to uker siden.

Obligatorisk munnbind

Påbud om bruk av munnbind og avstandsregelen på halvannen meter gjelder fortsatt i hele landet.

Butikker av alle slag får igjen holde åpent så lenge de vil, men tre timer på morgenkvisten vil fortsatt være reservert for kunder over 65 år. Restauranter og uteserveringer, parker, lekeplasser og dyrehager får åpne i hovedstaden.

annonse

– På briljant vis har vi vunnet det første slaget mot epidemien, takket være tiltak som ble innført tidlig, og disiplinen fra borgerne på landsbygda og i hovedstaden, sier Orbán i en Facebook-melding lørdag.

Styre ved dekret

Smittespredningen har falt kraftig i Ungarn, spesielt i Budapest, ifølge myndighetene. Fram til lørdag var det påvist 3.473 smittetilfeller og 448 koronarelaterte dødsfall i EU-landet med en befolkning på nesten 10 millioner.

Den ungarske nasjonalforsamlingen ga i mars Orbáns regjering ekstraordinær myndighet til å håndtere pandemien – men uten å sette noen sluttdato.

Fredag sa statsministeren at han er innstilt på å gi fra seg de utskjelte fullmaktene han fikk til å styre ved dekret, i slutten av mai.

Siden fullmakten ble innført, har Orbán utstedt over 100 dekreter, hvorav noen har krenket innbyggernes rettigheter på flere felt, blant annet ansattes rettigheter.

Krisefullmakten ble kraftig fordømt av opposisjonen og i utlandet, ikke minst fordi den ikke var tidsbegrenset.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse