Fra hyggeligere tider mellom de to. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener at utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) skal si unnskyld for sin hentydning om at hun har et annet syn på mennesker fra andre land enn hva Tybring-Gjedde har.

Opptrinnet skjedde under en debatt om kvoteflyktninger på Stortinget.

Ærlig talt, Tybring-Gjedde, dette bør du holde deg for god til. At kommentaren til Søreide inneholdt en hentydning om at Frp representanten er rasist, er en ting. Men å gå fra Stortingets talerstol fordi man følte seg så såret av en slik hentydning blir jo bare tull.

annonse

Hvor mange ganger har Christian Tybring-Gjedde opplevd å bli kalt langt verre ting og hvordan reagerte han på det? Se på Sverigedemokraterna i den svenske Riksdagen. Hvor mye dritt har ikke de måttet tåle av usakligheter fra samtlige av de andre partiene i Riksdagen uten at de har måttet forlate bygget i en halv time for å «samle seg» igjen?

Les også: La det ikke være noen tvil: Utenriksministeren antydet at Tybring-Gjedde er fremmedfiendtlig

Dette blir for pysete spør du meg. I en tid hvor alle blir krenket av alt mulig bør i hvert fall noen stå frem med en ryggrad noe rakere enn det en reke kan vise til. Tybring-Gjedde har i mange andre situasjoner vist at han er en tøffing som tør å mene noe som går på tvers av hva den politisk korrekte eliten har satt som norm. Det bør han fortsette med.

Når det er sagt, så er jeg helt enig med Siv Jensen i at utsagnet til Søreide hadde rasistiske undertoner. At Erna Solberg mener at det er å trekke det hele «langt bort fra hva hun sa», gjør jo sitt til at det blir bare tydeligere. La oss være ærlige her. Søreide mer enn hentydet at Christian Tybring-Gjedde har en nedlatende holdning ovenfor innvandrere. Derav kan det ikke være noen tvil uansett hvordan Søreide selv i offentligheten forsøker å vri og vende på hva hun sa til å bli noe uskyldig og helt annet. Jeg føler meg ganske sikker på at over en kaffekopp med meningsfeller på Grünerløkka, så ville hun nok ha sagt at det var akkurat det hun mente, at Tybring-Gjedde er en rasist.

annonse

For det er hun ikke alene om å mene.

Men er det sant? Ble Tybring-Gjedde så synlig opprørt fordi Søreide traff en nerve hos ham, eller hadde han bare en dårlig dag?

Tybring-Gjedde er selvsagt ingen rasist. Alt han gjorde var å kritisere regeringens mål om å ta inn 3000 nye kvoteflyktninger. Frp ønsker færrest mulig nye kvoteflyktninger til landet. Det har ingenting med rasisme å gjøre, selv om det finnes ekstremister som tror så. Så ble tonen disse to imellom litt for personlig og Tybring-Gjedde mistet besinnelsen. Vanligvis er han rolig og svært dyktig i debatter, men han hadde nok en dårlig dag. Vær heller ærlig og innrøm det du, Christian. Det ville styrke din troverdighet overfor alle, både tilhengere og motstandere. Det er lov å ha en dårlig dag. Når det gjelder Søreides opptreden så var den like uakseptabel og lite verdig en utenriksminister.

Jeg kjenner ikke Tybring-Gjedde eller Søreide personlig, men jeg er overbevist om at ingen av dem er rasister. De har imidlertid to forskjellige måter å se innvandringspolitikken til Norge på. Det er nesten merkelig at disse to for ikke lenge siden satt i samme regjering. Det viser bare med større tydelighet hvor mange kameler Frp faktisk har måttet svelge.

Å beskylde hverandre for rasisme i en viktig debatt for Norge, blir både barnslig og dumt. Dette opptrinnet er flaut for dem begge og i stedet for å komme med unnskyldninger bør begge innse at de gikk over streken å ta konsekvensene av det. Hvordan gjør man så det?

annonse

Jeg har et forslag. Sett dere ned over en kopp kaffe i stortingskantinen (gjerne med en meters avstand) og innrøm at dere begge gikk over streken. Be så hverandre om unnskyldning. En klem er vel noe dramatisk i disse tider, men en helhjertet unnskyldning vil duge. Det vil vise at dere innehar to av de fremste egenskapene en stortingspolitiker som skal tjene Norges befolkning så absolutt bør ha; ydmykhet og ærlighet.

Skal man komme noe videre i en allerede polarisert befolkning, så er dette første skritt på veien.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon