Også kongefamilien sang med da nasjonalsangen ble sunget på Slottsplassen foran Slottet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
annonse

Nasjonalsangen «Ja, vi elsker dette landet» ble sunget over hele landet klokka 13 på årets 17. mai. Både statsministeren og kongefamilien deltok i syngingen.

Statsminister Erna Solberg (H) og hennes mann Sindre Finnes møtte opp i finstasen utenfor statsministerboligen for å synge nasjonalsangen sammen med hele landet.

På Slottsplassen kom hele kongefamilien ut for å synge like etter salutter på Forsvarets anlegg var over. Første, sjuende og åttende vers av nasjonalsangen ble sunget på Slottsplassen.

annonse

At nasjonalsangen skulle synges samtidig, ble presentert av regjeringen tidligere denne uken.

Koronapandemien har redusert årets 17. mai-feiring. I Oslo skal ingen skolekorps og skolebarn marsjere over Slottsplassen og vinke til kongefamilien i år. Barnetog over hele landet er avlyst.

Barnetoget er avlyst og passerer ikke Slottsplassen i år. Hele kongefamilien dukket likevel opp på slottsbalkongen og sang nasjonalsangen.

annonse

Slottsplassen er stengt av for publikum i år, men det er gjort unntak for enkelte fanebærere som representerer en håndfull skoler. Det Norske Solistkor og Hans Majestet Kongens Gardes musikkorps var også på plass.

Slottet har holdt kortene tett til brystet angående kongefamiliens planer for 17. mai i år, og det har vært knyttet spenning til om de tradisjonen tro kom til å komme ut på balkongen.

Like før klokken 13 kom hele familien ut og sang nasjonalsangen sammen med resten av folket.

Som et plaster på såret for at årets barnetog ble avlyst, har Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) tatt initiativ til at barn kunne tegne sine beste 17. mai-minner. Over tusen tegninger er skannet, sendt digitalt og skrevet ut, og disse ble overlevert på Slottsplassen. Adjutanter kom ned fra Slottet og mottok tegningene på vegne av kongen og dronningen.

– På vegne av alle skoleelevene som skulle ha gått i tog her i dag, vil jeg gjerne ønske gratulerer med dagen, sa Oslo-ordføreren i en kort tale, før kongefamilien gikk inn igjen cirka 13.20.

Kongefamilien i åpen bil gjennom Oslos gater

Kongefamilien overrasket alle da de søndag ettermiddag kjørte nedover Karl Johan i åpne biler og vinket til folket for å delta i 17. mai-feiringen.

Om lag klokken 13.45 kjørte de ikoniske bilene nedover Slottsplassen og Karl Johans gate i Oslo.

annonse

Hovedstadens gater er relativt tomme under årets 17. mai-feiring sammenlignet med de sedvanlige folkehavene på nasjonaldagen. Det var likevel mange som fikk et heldig glimt av kongefamilien, som vinket til folk langs veiene.

Kongeparet kjørte i den ikoniske A1, roadmasteren fra 1939. Dette er samme bil som brakte kong Haakon Vll, kronprinsesse Märtha og barna gjennom de samme gatene 7. juni 1945 da de kom hjem til Norge etter krigen.

Bilen ble sist brukt i offisiell sammenheng da kronprins Haakon ble myndig i 1991, samt signingen av kong Harald og dronning Sonja samme år. Den ble også benyttet under innspillingen av filmen «Max Manus» i 2008.

Kronprinsparet satt i A5, en Lincoln Continental som ble brukt både under kongeparets bryllup i 1968 og i kronprinsparets bryllup i 2001.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse