Maria Zähler. Foto: Privat
annonse
annonse

Da er 17. mai her igjen. Coronakrise, økonomiske problemer og politisk korrekthet til tross, i dag skal vi feire vår nasjon og vår grunnlov.

Grunnloven vår ble skrevet i en tid da opplysning, nasjonal oppvåkning og frihet stod i fokus. Idealer som frihet, likhet for loven, og nasjonalt fellesskap var i vinden, og formet de samfunnene vi elsker i dag, inkludert vårt eget Norge. Grunnloven ble skrevet på grunnlag av disse verdiene.

Nasjonalisme og klassisk liberalisme gikk hånd i hånd utover 1800-tallet, og etter mye fremgang og noen tilbakeslag fikk vi etter hvert det fantastiske samfunnet jeg var så heldig å få vokse opp i.

annonse

Dessverre er det mørke skyer å skimte i horisonten. Mange av oss har rett og slett glemt hva våre forfedre kjempet for, og tar velstanden og tryggheten vår for gitt. Vi ser at de idealene som vokste frem under og etter opplysningstiden er under sterkt press.

Les også: Nei, Omdal, norsk nasjonalisme er ikke «nærsynt», og har ingenting med isolasjon å gjøre

En nasjon under press

annonse

Såkalte progressive krefter, som har infiltrert politikk, media og akademia, vil avvikle nasjonalstaten med skyhøy innvandring og suverenitetsavståelser til internasjonale organer. De jobber for å støvsuge det offentlige ordskiftet for ytringer de er uenige i, og vil særbehandle mennesker basert på kjønn og etnisitet. Man vil altså gå tilbake til en tid der avgjørende betydning ble lagt på gruppetilhørighet fremfor individualitet.

Det å stå opp for de klassiske, liberale ideene som likhet for loven og suverenitet, det som formet dagens Norge, det er blitt en konservativ holdning. I visse kretser kalles det til og med reaksjonært, eller «høyreradikalt».

Presset mot våre grunnleggende verdier er så enormt, at det i blant kan ta pusten fra en. Da er det uhyre viktig at vi konservative presser på minst like hardt tilbake. Vi har absolutt ingenting å skamme oss over, vi som ennå tror på frihet og nasjon.

Alternativet er å sitte stille og se på at kollektivisme, kulturell fragmentering, selvhat og kollektiv vestlig skam tar over samfunnet vårt. Hvis det skjer, vil vi raskt ikke ha stort igjen å feire på 17. mai i fremtiden.

Ikke la dere skremme

Det er viktigere enn noensinne at vi står opp får vår nasjonalstat, vårt flagg, vår kulturarv og våre verdier. Vi kan ikke la oss skremme fra å stå opp for det våre forfedre kjempet for at vi skulle ha. Et hjem for alle nordmenn. Det er essensen i det Norge er, Eidsvolds-mennenes visjon.

Nordmenn har mye å være stolte av. Det er ikke sånn at et land som finner olje automatisk blir rikt. Det er heller ikke tilfelle at vår velstand er vedtatt av sosialdemokratiske politikere. Norge har vært et foregangsland lenge før krigen, vi var tidlig industrialisert, og nøt godt av det å ha en arbeidsom, opplyst og nøktern befolkning. Dette har ikke kommet gratis.

Så vift med flagget, drikk champagne og spis godt. Feir Norge. Men viktigere enn fest og moro er det at vi står opp for våre verdier og vårt folk. Og når festen er over, fortsetter kampen.

annonse

Med dette vil jeg ønske dere alle en fortreffelig 17. mai-feiring.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon