FN-logo ved hovedkvarteret i New York. Foto: Angela Weiss / AFP
annonse
annonse

18. mai publiserte FN en tweet som oppfordrer alle til å bruke kjønnsnøytralt språk.

I tweeten står det:

«Hva du sier betyr noe. Hjelp oss skape en mer likestilt verden ved å bruke et kjønnsnøytralt språk hvis du er usikker på noens kjønn, eller hvis du refererer til en gruppe.»

annonse

Tweeten er merket #GenerationEquality og @UN_Women.

Mange av begrepene gir ikke samme «kjønnet» mening hvis det oversettes til norsk, som for eksempel landlord (huseier), men i korte trekk handler det om å fjerne alle ord som inneholder man (mann).

annonse

Agenda 2030 nevnes ikke i tweeten. Men UN Women er knyttet til FNs bærekraftmål 5, og på hjemmesiden sier de selv at de «jobber globalt for å realisere visjonen om FNs bærekraftsmål for kvinner og jenter». I Agenda 2030, som nettopp handler om gender equality (likestilling), kan vi i punkt 5,9 lese følgende:

«Vedta og styrke god politikk og vedta gjennomførbar lovgivning for å fremme likestilling og styrke jenters og kvinners stilling på alle nivåer i samfunnet.»

Les også: Hvorfor promoteres FNs Agenda 30 i krisen vi opplever nå?

Reaksjoner

Ikke alle er like begeistret. Spiked kaller dette på lederplass politisk korrekt idioti. De skriver videre:

«Dette er galskap. Det er ingenting fornærmende eller inkluderende ved disse begrepene. Dette rettferdiggjør ikke å kjønnsnøytralisere disse begrepene som folk bruker for å forstå relasjoner.»

annonse

De påpeker også at noen av begrepene allerede er i bruk, og andre rett og slett ikke mener det samme (som landlord og owner).

Twitter reagerer heller ikke særlig positivt. En mener at den som har forfattet denne tweeten neppe forstår engelsk særlig godt:

Skjermdump Twitter

Noen andre kommentarer:

– FN demonstrerer nok en gang at de bør legges ned.
– Stopp forsøkene på å kontrollere hvordan folk snakker. Det er skummelt og unødvendig.
– Den politiske korrektheten har blitt sinnsyk.
– Hva man sier BETYR noe! FN: Globalistisk klovneshow.
– Genialt! Vi kunne kalle det Newspeak (nytale).

En annen spør hvorfor FN fokuserer på engelsk, når språk som italiensk, fransk og spansk faktisk er kjønnsdelt. Mange påpeker at FN selv bruker et kjønnsbegrep når de signerer med @UN_Women.

Noen, som Queen Paola, bruker sterkere virkemidler:

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon