Moria-leiren i Hellas. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
annonse
annonse

Menneskets likeverd er et av mine grunnleggende verdier. Jeg forkaster kategorisk alle ideer som bryter med det. Å hente barn fra Moria-leiren til Norge for fellesskapets midler er noe som nettopp bryter denne grunnverdien jeg har.

Kjell Magne Bondevik sier til TV2 at alle mennesker er like mye verdt. Absolutt enig! Men min enighet slutter når han bruker nettopp menneskets likeverd som argument for å peke ut en spesifikk gruppe og sette dem foran alle andre.

Les også: Føleriet tar overhånd på Stortinget

annonse

Vi har dessverre ikke ubegrensede midler til rådighet til å redde alle som har det verre enn oss selv. For å hjelpe flest mulig med de ressursene vi har, er det derfor veldig viktig at vi slutter å særbehandle noen grupper foran andre. Det er på tide at Bondevik og alle andre som kjemper for å hente Moria-barna til Norge tar menneskets likeverd inn over seg. Da vil de forstå at det ikke er riktig å bruke fellesskapets fokus på en liten gruppe barn, og glemme hundretusener av barn som har det enda verre.

Menneskets likeverd skal stå over hvor mye sympati en gruppe vekker i oss selv. Det skal stå over vår egen dårlige samvittighet over at vi ikke klarer å hjelpe alle som har det verre enn oss. Og det skal sannelig stå over alt av følelser diverse pressgrupper med en aller annen agenda klarer å vekke i oss.

La oss gjerne bruke av fellesskapets ressurser til å hjelpe de som har det verst av alle i verden: Barn som ikke har voksne til å passe på seg. Dette vil være i tråd med folkets vilje, de som tross alt bidrar til fellesskapet med sin egen tid og svette. Men da må det forventes at pengene brukes på best mulig måte, på en slik måte at flest mulig barn hjelpes.

annonse

Det er i dag hundretusenvis av barn som har det langt verre enn de som befinner seg i flyktningleir på greske øyer.

Espen Goffeng delte noen bilder fra slummen i Manila for noen uker siden med en svært god kommentar som jeg anbefaler alle å få med seg. Han bemerker blant annet at slummen i Manila alltid har vært der, og at den tilsvarer veldig mange Moria-leire hvis vi måler i elendige kår barn lever under. Likevel er det ingen politikere eller pressgrupper i Norge som taler for å hente barn til Norge fra slummen i Manila. Eller for å bygge barnehjem i nærområdene, noe som vil gjøre det mulig for å oss å hjelpe langt flere barn til et verdig liv.

I India finnes det flere bordeller der man kan leie et barn for en billig penge. Det finnes flere organisasjoner som kjøper disse barna ut av den uendelig forferdelige situasjonen de befinner seg i og gir dem omsorg og skole. Balika Peace home i Katmandu, som har spesialisert seg på å hente nepalesiske barn hjem fra prostitusjon, er et eksempel. Gjennom dem kan vi hjelpe et titalls barn ut av prostitusjon for det samme som det vil koste å hente et barn til Norge fra Moria-leiren.

Les også: Bondevik vil ha Moria-barna til Norge: – Vi kan ikke se på denne lidelsen uten å gjøre noe

Det finnes flere ideelle organisasjoner som driver barnehjem for barn som ellers ville ha bodd på gata i diverse storbyer. Et eksempel er Life Horizon, som driver to barnehjem på privat initiativ, og kun med penger fra de to ildsjelene som stiftet organisasjonen. Men ingen får klapp på skulderen for å snakke disse barnas sak i Norge. Dessverre. For hadde vi heller gitt pengene det koster oss å hente noen få Moria-barn til Norge til slik organisasjoner, så kunne vi ha reddet samtlige gatebarn i en middels stor by i Afrika eller Asia.

Det er på tide at vi alle tar menneskets likeverd inn over oss. For å gjøre mest mulig godt i verden, er vi avhengige av å bruke hodet minst like mye som hjertet. Barna i Moria-leiren må hjelpes på en smartere måte enn å hente dem til Norge. Hvis de skal hjelpes i Norge, må de i menneskeverdets navn stille seg i køen bak millioner av barn som har det verre enn dem.

annonse

Balika Peace Home og lignende prosjekter kan støttes indirekte via Forut.

Life Horizon kan støttes via Vipps 18958

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon