Illustrasjonsbilde: Faktisk.no
annonse
annonse

«Faktisk.no sin “faktasjekker-journalistikk” kan anses som en trussel mot åpen debatt og ytringsfrihet når den ikke bygger sine konklusjoner på fakta, men på politiske meninger ytret av andre.»

Faktisk.no sine konklusjoner påvirker ytringsfriheten vår negativt når mangelfull journalistikk presenteres som en “faktasjekk”. Faktisk.no sin funksjon som både anklager, dommer og bøddel er derfor nødvendig å stille kritiske spørsmål til, og vi bør stille krav til at deres journalister gjør “faktasjekke-jobben” skikkelig. Det har de ikke gjort i mitt tilfelle», skriver KrF-poliitkeren Truls Olufsen-Mehus på Facebook

Bakgrunnen er at faktasjekknettstedet fredag 20. desember 2019 publiserte en artikkel med et bilde og påskriften: «Faktisk.no helt feil». Tittelen var: «Nei, FRI vil ikke ha sexaktiviteter i barnehagen».

annonse

Les også: Faktisk.no brunskvetter kritikk av FN-pinsen – Skammelig

«I en Facebook-video med tittelen «Radikal kjønnsideologi må fram i lyset», påstår KrF-politiker Truls Olufsen-Mehus blant annet at FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, vil innføre «sexaktiviteter» i barnehagen, og knytter dette til forslag Ap og MDG har fremmet i Stortinget. Olufsen-Mehus var KrFs førstekandidat i Hammerfest i lokalvalget i 2019», skrev Faktisk.no som konkluderte med at påstanden var «helt feil»

I en klage til Pressens faglige utvalg forsvarer politikeren seg. 

annonse

«I forbindelse med gjennomgangen hadde jeg flere retoriske poeng. Dette var spissformuleringer om hva som kan skje dersom vi lar organisasjonen FRI legge premissene for vårt samfunns forhold til kjønn og seksualitet, og jeg utfordret seerne til å engasjere seg. Påstanden “[Foreningen FRI vil] innføre seksualundervisning i barnehagen med sexaktiviteter” var en del av et lengre argument fra min side». 

Nå utdyper han kritikken på Facebook, i forbindelse med at saken snart kommer til behadnling i utvalget. 

«Jeg mener at Faktisk.no bedriver “ordinær journalistikk” i måten de faktasjekket min film på om “radikal kjønnsideologi” i desember. De brukte en metodikk som jeg mener ikke kan være grunnlag for en dom som igjen utløste straff i form av sosial gapestokk i Norges største medier», skriver politikeren. 

«Faktisk.no sin “faktasjekker-journalistikk” kan anses som en trussel mot åpen debatt og ytringsfrihet når den ikke bygger sine konklusjoner på fakta, men på politiske meninger ytret av andre.

Ytringsfrihet er verdt å kjempe for. Og vi bør kjempe for den mens vi kan, selv om det innebærer sosial risiko. Kanskje spesielt derfor», konkluderer han. 

Les hele innlegget her: https://www.facebook.com/Trul5/photos/a.486023168459207/996668234061362/?type=3&theater

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon