Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Mer hjemmesoning med fotlenke gjør at andelen voldskriminelle i norske fengsler øker. Det kan være årsaken til økningen i antall voldstilfeller mellom innsatte.

Kriminalomsorgsdirektoratets (KDI) siste årsmelding viser en «urovekkende økning i antall tilfeller av vold og trusler mellom innsatte». Nesten 500 tilfeller ble rapportert i 2019, mot knappe 300 i 2018.

– Vold mot andre innsatte økte i 2019, men generelt er det stille i norske fengsler, sier assisterende KDI-direktør Jan-Erik Sandlie til ABC Nyheter.

annonse

Mange innsatte med kortere dommer soner nå hjemme med fotlenke. Flere av disse har tidligere sonet i fengsel, og da kan de ha hatt en stabiliserende effekt på andre innsatte.

– Ja, det er en antakelse som går igjen i rapportene fra de ulike regionene. Vi har ingen evaluering som konkluderer, men mange fengsler melder om akkurat det, sier Sandlie.

En reduksjon til 90 prosent av kapasiteten i fengsler med høyt sikkerhetsnivå vurderes som et tiltak for å bedre situasjonen.

annonse

I fjor ble det funnet 28 farlige gjenstander i fengslene, sammenlignet med 14 året før. Eksempler på dette er spissede plastkniver og skrutrekkere.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon