- Resett - https://resett.no -

NTBs krav til Resett: Dropp kommentarfeltet

– Her prøver man å skjerme seg fra folks kritikk, og det er både arrogant og udemokratisk.

Etter en lang periode der det har vært intern misnøye med at NTB har solgt innhold til Resett, og forsøk fra begge parter for å finne en løsning man kunne leve med, har nyhetsbyrået nå stilt nye krav til Resett og andre kunder som ikke er omfattet av medienes egen «domstol», Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Resett er utestengt fra PFU fordi vi ikke får være med i Redaktørforeningen. Det er altså ikke Resett som ikke ønsker å være omfattet av pressens selvdømmeordning. 

Les også: Debatt om Resett, Lurås og Redaktørforeningen [1]

annonse

Det har ført til følgende krav fra NTB til Resett: 

«Det er ikke tillatt å ha kommentarfelt på innhold fra NTB som publiseres». 

Resetts redaktør Helge Lurås synes kravet fra NTB er sterkt beklagelig.

annonse

– Det er oppsiktsvekkende at norske mediefolk er så oppsatt på å hindre vanlig folk fra å si sin mening om det som skrives. Avis etter avis har kuttet kommentarfelt de siste årene. Og nå velger NTB å stille dette helt unødvendige kravet til Resett om at kommentarfeltene må fjernes.

Lurås mener kravet om å fjerne kommentarfeltet er inkonsekvent, så lenge det ikke er et samtidig forbud mot å dele artiklene på sosiale medier.

Lurås sier at NTB-artikler uten at folk får lov å kommentere gir ham assosiasjoner til autoritære tider. 

– Her prøver man å skjerme seg fra folks kritikk, og det er både arrogant og udemokratisk.

Lurås sier videre at nettopp muligheten for at folk kunne kommentere var en av grunnene til at Resett har publisert så mye fra NTB. Og han varsler at det blir færre NTB-saker på Resett fremover.

annonse

– For oss er verdien av NTB betraktelig redusert på grunn dette kravet. Det virker ikke som klubben i NTB, som har drevet presset internt, er interessert i verken kritikk eller flest mulig lesere.

– Ideelt sett burde vi kutter ut NTB i sin helhet, men vi har dessverre ikke råd til å ansette nok folk til skrive alle sakene selv.

Lurås lover imidlertid at det blir flere egne saker på Resett fremover, og han håper leserne hjelper til økonomisk.

– Vi er helt avhengig av lesernes bidrag for å kompensere for dette udemokratiske kravet fra NTB. Kommentarfelt er viktig i et demokrati, sier Lurås.

NTB krever også at Resett og andre kunder som ikke er omfattet av Pressens Faglige Utvalg (PFU) tydelig merker innhold fra NTB både på forsiden og i saken. 

«Innhold skal være tydelig avgrenset fra tekstreklame og merkes tydelig på alle flater saken presenteres (f.eks. på front og i saken). Merkingen skal avklares med NTB ved kontraktsinngåelse. Endring av merking, som for eksempel designendring skal avklares i forkant med NTB.», heter det i de nye vilkårene NTB stiller til sine kunder. 

Les også: Hold kjeft og les! Hilsen NTB og redaktørforeningen [2]

Dermed har Resett i praksis ikke noe valg om man ønsker å fortsette med saker fra NTB. 

– Disse kravene setter Resett i en svekket konkurransesituasjon med andre medier. Når folk ser NTB-merket, tenker de at det er tørt og kjedelig stoff og gidder ikke klikke seg inn, sier Lurås.

annonse

Men nå som det ikke er kommentarfelt på NTB-sakene, er det blitt i alles interesse at sakene merkes tydelig, mener han.

– Det er mange som leser artikler på Resett nettopp fordi de er interessert i kommentarfeltet, og for dem er det greit at artiklene er tydelig merket med NTB på forsiden slik at de vet at her har ikke leserne fått sagt sin mening.

Lurås oppfordrer disse leserne til å følge debatten under NTB-artiklene på Facebook i stedet. Han sier Resett fortsatt kommer til å legge noen NTB artikler på Facebook, og der kan det kommenteres akkurat som før.

Les også: Lars Akerhaug om Resett, skarpe debatter, saueflokkjournalisme og avslaget i Norsk Redaktørforening [3]

Selv om de nye regelendringene gjelder alle kunder som ikke er omfattet av pressens selvdømmeordning, kommer det som en konsekvens av at Resett ble nektet medlemsskap i Redaktørforeningen i februar. Dette så NTB på som en grunn til forskjellsbehandling.

– Vi kommer til å kreve tydeligere merking, som skiller det innholdet vi leverer, som er omfattet av Vær varsom-plakaten, og det innholdet Resett selv produserer, som ikke er omfattet av presseetikken, sa NTB-sjef Mads Yngve Storvik til Medier24.

I tillegg varslet de krav om at alle NTB-saker hos Resett skulle være uten kommentarfelt. Nå er altså kravet formalisert og sendt skriftlig til Resett.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474