Ungarns statsminister Victor Orban. Foto: AP /Markus Schreiber
annonse
annonse

Ungarn fjerner nå retten til å søke asyl ved landets grenser, som svar på en EU-dom som tvinger landet til å stenge sine transittsoner ved grensen mot Serbia.

EU-domstolen har besluttet at Ungarn blir nødt til å stenge sine transittsoner ved landets grense mot Serbia. Disse transittsonene, som ble opprettet i 2015, har fungert som en  beskyttelse mot illegal masseinnvandring til Ungarn.

Om lag 300 migranter, som i all hovedsak kommer fra Midtøsten, kommer derfor nå til å flyttes til såkalte mottakssentre i Ungarn. Statsminister Viktor Orbán og hans regjering annonserer at de vil følge opp beslutningen fra EU-domstolen. Dette rapporterer Reuters.

annonse

– Den ungarske regjeringen er ikke enig i beslutningen, vi anser at dette er en risiko for den europeiske sikkerheten, men som EU-medlem kommer vi til å respektere alle domstolsbeslutninger, sier Orbáns stabsjef Gergely Gulyas i en uttalelse.

Les også: Statsminister Orbán: – Bare ungarere kan erstatte ungarere

Umuliggjør asyl

annonse

EU-domstolens beslutning kommer imidlertid ikke til å føre til en varig liberalisering av Ungarns politikk overfor migranter. I stedet vil regjeringen i Budapest nå innføre et annet system, som vil innebære at alle fremtidige asylsøknader må leveres inn ved konsulater i Ungarns naboland, stadig ifølge Reuters.

Dette kan innebære at det i prinsipp blir umulig å få asyl i Ungarn, ettersom alle landets naboland er trygge, og asylsøkere må søke asyl i første trygge land. Ifølge Reuters vil de nye reglene effektivt stoppe fremtidige asylsøkere fra å komme til Ungarn.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon