Frps Jon Helgheim tok et kraftig oppgjør med både mediene og regjeringen fra Stortingets talerstol. Foto: NTB Scanpix
Frps Jon Helgheim spør kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) i en muntlig spørretime på Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Guri Melby er utelukkende positiv til et radikalt økt kulturelt mangfold i Norge. Det er ikke Frps Jon Helgheim.

I en utveksling på Stortingets talerstol ble kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby utfordret av Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim om den mangelfulle integreringen av innvandrergrupper i Norge, under en muntlig spørretime onsdag 20. mai.

Helgheim slo fast at en del innvandrergrupper er sterkt overrepresentert i en rekke negative statistikker, som i hovedsak handler om lav sysselsetting, bruk av sosialhjelp og kriminalitet. Han påpekte at innvandrere står for 56 prosent av alle sosialhjelpsutbetalinger i Norge, og 70 prosent av sosialhjelpsutbetalingene i Oslo.

annonse

Etter at Guri Melby lekset opp en rekke integreringstiltak, svarte Helgheim med å konstatere at tiltakene ikke har fungert, og at «vi er veldig gode i Norge på å bruke masse penger» på usikre tiltak, eller tiltak som beviselig ikke virker.

Dette sa statsråden seg uenig i.

– Det å si at vi ikke har lyktes med integrering i Norge, mener jeg er en helt feil beskrivelse. De fleste blir faktisk godt integrert, de fleste greier faktisk å få en jobb, de fleste greier å kvalifisere seg, og de fleste blir aktive samfunnsdeltakere. Det tror jeg er viktig å ha med seg. Det er ingen tvil om at det at vi har et mer mangfoldig samfunn, er en styrke for det norske samfunnet. Det er noe vi skal hegne om, noe som er positivt, sa Melby på talerstolen.

annonse

Les også: Elefanten i statsbudsjettet: Her er tallene for hvor mye innvandringen koster hvert år

Fornektelse

Jon Helgheim forteller at han opplevde at statsråden snudde midtveis under ordvekslingen på talerstolen.

– Jeg opplevde det som at Melby i sitt første svar hadde tatt innover seg problemene, men da vi skulle snakke om løsninger og faktiske forhold ble det mer en fornektelse. Det var bare om å gjøre å si at vi gjør mye bra og vi er veldig flinke. Det er det vanlige svaret vi alltid får. Mitt poeng var å få statsråden til å være ærlig. Man må se på tallene, og innrømme at dette ikke går bra, og at vi må legge om politikken, sier Helgheim til Resett.

– Dette ble litt ubehagelig (for Melby, red. anm.), og da var det bare å kjøre på med det samme: Lukk øynene og håp på det beste. Den innfallsvinkelen begynner jeg å bli mektig lei av, og det vil jeg ta tak i fremover, fortsetter stortingsrepresentanten.

Mangfold

annonse

– Melby mener også at det at vi er blitt et mer mangfoldig samfunn er positivt i seg selv. Hva tenker du om en slik uttalelse fra statsråden?

– Det er jo bare noe den siden er nødt til å si, det har jo vært mantraet hele tiden. Jo mer mangfold, jo bedre. Man snakker om åpenhet og raushet, gjerne i forbindelse med innvandring. Man snakker om et varmere og rausere samfunn, slår Helgheim fast.

Les også: Jon Helgheim : Å hente «ankerbarn» er ikke å hjelpe

Peker på Sverige

Han påpeker at land som har gått helhjertet inn for å skapet et varmere samfunn med denne oppskriften har mislykkes totalt.

– I Sverige har de kjørt denne linjen hele veien, for å få et varmere og mer mangfoldig samfunn. Der er dette gjennomført, og situasjonen kan man noen steder sammenligne med krigssoner. Så det blir ikke et varmere, rausere samfunn. Det blir et mer utrygt, kaldere og mer ufritt samfunn, det er det man får. Så det er stikk motsatt av det man prøver å fortelle innbyggerne, konstaterer Helgheim.

Resett har kontaktet Guri Melby og Kunnskapsdepartementet for en kommentar til saken.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon