NTB-logo. Illustrasjonsbilde. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse

Det handler også om å ivareta vår frie og uavhengige posisjon, sier NTBs nyhetsredaktør Sarah Sørheim.

Etter en lang periode der det har vært intern misnøye med at NTB har solgt innhold til Resett, og forsøk fra begge parter for å finne en løsning man kunne leve med, har nyhetsbyrået nå stilt nye krav til Resett og andre kunder som ikke er omfattet av medienes egen «domstol», Pressens Faglige Utvalg (PFU). Et av kravene er at disse kundene må stenge kommentarfeltene i NTBs saker.

Les også: NTBs krav til Resett: Dropp kommentarfeltet

annonse

Resett er utestengt fra PFU fordi vi ikke får være med i Redaktørforeningen. Det er altså ikke Resett som ikke ønsker å være omfattet av pressens selvdømmeordning.

Redaktør Helge Lurås uttalte seg sterkt kritisk til NTBs nye retningslinjer.

– Det er oppsiktsvekkende at norske mediefolk er så oppsatt på å hindre vanlig folk fra å si sin mening om det som skrives. Avis etter avis har kuttet kommentarfelt de siste årene. Og nå velger NTB å stille dette helt unødvendige kravet til Resett om at kommentarfeltene må fjernes.

annonse

Sikrer

Nyhetsredaktør Sarah Sørheim i NTB svarer nå på kritikken fra redaktør Lurås.

– NTBs innhold følger pressens etiske regelverk, Vær Varsom plakaten, og kan påklages til PFU. Når vi nå leverer stoff til stadig flere aktører som ikke er omfattet av PFU, har vi etablert kontraktsvilkår som sikrer at vårt stoff presenteres på en måte som lever opp til våre etiske retningslinjer, sier Sørheim.

Les også: Norsk Redaktørforening har talt: De er «oss», og vi er «dem»

Hun sier det gjelder «blant annet ivaretakelse av prinsippet om samtidig imøtegåelse, noe som kan være en utfordring i kommentarfeltene».

– Det handler også om å ivareta vår frie og uavhengige posisjon gjennom å unngå at vårt innhold blandes med reklame, egenannonser og annet kommersielt innhold.

– Mener du at medier omfattet av PFU praktiserer samtidig imøtegåelse og tilsvarsrett i kommentarfeltene?

– Presseetikken gjelder også for kommentarfeltene, og medier som er omfattet av PFU har derfor et ansvar for å sørge for at den blir praktisert også der. I praksis betyr det ofte å fjerne uttalelser som kommer med udokumenterte påstander av faktisk art. Eventuelt å tilby den eller de det gjelder å komme med imøtegåelse eller tilsvar, sier Sørheim.

annonse

Nye regler etter avslag

Selv om de nye regelendringene gjelder alle kunder som ikke er omfattet av pressens selvdømmeordning, kommer det som en konsekvens av at Resett ble nektet medlemskap i Redaktørforeningen i februar. Dette så NTB på som en grunn til forskjellsbehandling.

– Disse nye avtalevilkårene gjelder for alle våre kunder som ikke kan klages inn til PFU, ikke kun Resett, sier Sørheim.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse