Illustrasjonsbilde Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
annonse
annonse

Rettssikkerheten for barnefamilier i møte med barnevernet er ikke god nok, blant annet grunnet anonyme bekymringsmeldinger, mener en organisasjon.

Barnevernet har blitt gjenstand for kraftig kritikk, både i Norge og i utlandet, ettersom mange mener at barn kan bli fjernet fra sine familier uten tilstrekkelig grunnlag, og uten at foreldre og barn har det som anses for å være nødvendig rettssikkerhet.

Landsforeningen for Rettssikkerhet er en an organisasjonene som jobber med dette. De mener at nettopp at familier i Norge ikke har tilstrekkelig rettssikkerhet i møte med barnevernet.

annonse

– Det er rett og slett en mangel på ansvar i det offentlige. Vi har ingen forsikring om at det offentlige forløper seg på lov og rett, sier Roy Kanestrøm i Landsforeningen for Rettssikkerhet til Resett.

Les også: Rapport avdekker grove feil i barnevernet

Sendte e-post til statsministeren

annonse

Kanestrøm og hans kollegaer i Landsforeningen for Rettssikkerhet mener at  bekymringsmeldinger fra hvem som helst, slik de i dag benyttes av barnevernet som grunnlag for å gå videre med represalier overfor barnefamilier, egentlig er ulovlige. Dette har organisasjonen fremført i en e-post til statsminister Erna Solbergs sekretær, samt til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

«Vi mener at dette burde vært stoppet på det tidspunktet før vi innførte bekymringsmeldinger, men vi tar utgangspunkt i at man ikke så konsekvensene av en slik handling på daværende tidspunkt, men det var grunnlag for å si at dette krenker privatlivets fred, både den gang og i dag. Bekymringsmeldinger er etter vårt syn et brudd på loven om vern av den personlige frihet og fred.»

Utilstrekkelig bevisførsel

På grunn av bruken av bekymringsmeldinger, mener Landsforeningen for Rettssikkerhet at barnevernets rapporter ikke holder i retten.

– Vi er stadig i kontakt med noen som er redde for barnevernet. Domstolene sliter jo også, for egentlig så kan de ikke utøve den rollen som de er satt til å gjøre, når de bruker barnevernets rapporter som bevis, sier Kanestrøm.

Han synes altså ikke at anonyme bekymringsmeldinger er tilstrekkelig som grunnlag for rettslige beslutninger.

– Det er ingen sikring av meldeinstans og rapportering. Det blir feil, fordi det er ikke bevis. Det er en part som kommer med et utspill.

Krever åpenhet

annonse

Kanestrøm mener det må være helt tydelig for alle i en sak hvem det er som har sendt bekymringsmeldinger.

– Det må bli åpent hvem det er som har sendt dem inn, så det kan bli en dialog mellom alle parter. Sånn som det er nå, så kan du sende inn bekymringsmeldinger uten å ta ansvar for dem.

– Men vil det ikke kunne bli vanskeligere å avdekke barnemishandling om man ikke kan sende inn bekymringsmeldinger som i dag?

– Nei, det vil jo ikke bli vanskeligere så lenge man tar ansvar og står for det. Det vil jo bare bedre rettssikkerheten, både for barn og foreldre.

Les også: Mener anonyme bekymringsmeldinger til barnevernet kan være ulovlige: – Det må bli åpent

Etterlyser veiledning

annonse

Kanestrøm sier at lovverket i utgangspunktet er godt nok, men at både offentlige og private aktører unngår å følge det. Derfor etterlyser han en veiledning fra staten.

– I bunn og grunn så ligger mesteparten i loven, så om departementet hadde laget en veiledning til barnevernskontorene, så hadde vi nok ikke hatt disse problemene, sier han.

Resett har kontaktet Barne- og familiedepartementet for en kommentar til saken, med spørsmål om Landsforeningen for Rettssikkerhet har rett angående lovverket. Saken vil følges opp når svar foreligger.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon