Collage. Presidentkandidat Joe Biden (v) og president Donald Trump. Foto: Scanpix.
annonse
annonse

Utfallet av coronavirus-pandemien og økonomiske forhold blir avgjørende for utfallet av presidentvalget i USA i november.

Ifølge en meningsmåling foretatt av Fox News, er de fleste amerikanere først og fremst bekymret for covid-19-pandemien og økonomien. De favoriserer Joe Biden når det kommer til håndteringen av coronaviruset og Donald Trump når det kommer til å håndtere økonomien. Selv om Biden leder, er det fortsatt et jevnt løp om kampen om Det hvite hus.

Velgerne mener at Biden vil gjøre en bedre jobb enn Trump med tanke på helsevesenet (17 prosents ledelse), coronaviruset (9 prosent), og forholdet til Kina (6 prosent). Trump er favorisert når det kommer til å håndtere økonomien, med en knapp ledelse på 3 prosent.

annonse
Foto: Skjermdump.

Mens 88 prosent av amerikanske velgere er bekymret for videre spredning av coronaviruset, mener 78 prosent at økonomien er i dårlig stand. Disse spørsmålene vil være avgjørende for utfallet av presidentvalget i november.

– Dette kan være valget i et nøtteskall. Trump har en liten fordel i debatten om økonomisk bedring, mens i debatten om coronaviruset eller folkehelsen har Biden en fordel, sa demokraten Chris Anderson, som gjennomførte meningsmålingen sammen med republikaneren Daron Shaw.

Økonomi

annonse

Det har skjedd et enormt skifte blant amerikanere i synet på økonomien siden pandemien startet. I januar mente 55 prosent av velgerne at økonomien var «utmerket eller bra», mens 44 prosent mente at den var «grei eller dårlig» – en positiv margin på 11 prosent. I dag er den økonomiske stemningen i USA svært negativ. Mens kun 20 prosent mener at den er «utmerket eller bra», opplyser 78 prosent at den er «grei eller dårlig» – en negativ margin på hele 58 prosent.

Foto: Skjermdump.

Det positive synet på økonomien har falt med 49 prosent blant republikanere (fra 85 til 36 prosent) og 22 prosent blant demokrater (fra 31 til 9 prosent) siden januar.

44 prosent av amerikanerne rapporterer at noen i deres husholdning har mistet arbeidet på grunn av coronaviruset. 54 prosent mener at USA er i den verste økonomiske krisen siden Den store depresjonen. Til sammenligning, følte 65 prosent av amerikanerne det slik i kjølvannet av Finanskrisen i 2008.

Flere demokrater (67 prosent) enn republikanere (40 prosent) mener at krisen er den verste siden depresjonen.

Les også: Meningsmåling: Trump leder over Biden i viktige «slagmarkstater»

Republikanere er mer optimistiske med tanke på økonomien fremover, med 50 prosent som forventer at økonomien vil forbedre seg i løpet av det neste halvåret. Kun 19 prosent av demokrater mener det samme.

annonse

Totalt sett tror 32 prosent av amerikanerne at økonomien vil forbedre seg innen 6 måneder; 23 prosent mener 7-12 måneder; 24 prosent sier 1-2 år; mens 14 prosent mener at det vil ta enda lenger tid.

Foto: Skjermdump.

Presidentvalget

Med tanke på presidentvalget i 2020, leder Biden med 8 prosentpoeng over Trump – 48 mot 40 prosent. Bidens ledelse er utenfor meningsmålingens feilmargin, men gitt at 11 prosent av amerikanerne ikke har bestemt seg, eller planlegger å stemme på en annen person, så har ingen av kandidatene 50 prosent oppslutning. Valget kan derfor fortsatt gå begge veier.

Foto: Skjermdump.

Blant velgere som er ekstremt motiverte for å stemme i høst, har Biden en ledelse på 12 prosentpoeng (53 mot 41 prosent). Flere Biden-tilhengere (69 prosent) enn Trump-tilhengere (63 prosent) føler seg også ekstremt motiverte til å stemme.

Trump leder med 7 prosentpoeng blant menn og med 30 prosent blant hvite i rurale områder. Han vant begge disse gruppene med større marginer i presidentvalget 2016, med henholdsvis 11 og 37 prosentpoeng.

Les også: Barack Obama: – Rettsstaten er truet av Flynn-saken, Trump må ikke vinne valget

Biden har en ledelse på 20 prosent blant kvinner og 64 prosent blant svarte velgere. Sammenlignet med Hillary Clinton i 2016, har han større oppslutning blant kvinner (Clinton hadde 13 prosent), men mindre blant svarte (Clinton hadde 81 prosent).

Biden er mer populær enn Trump blant to nøkkelgrupper: Uavhengige velgere foretrekker ham over Trump med en margin på 13 prosentpoeng, og velgere i alderen over 65 år med 17 prosentpoeng. I 2016 stemte en majoritet av uavhengige (4 prosent margin) og eldre (7 prosent) på Trump.

Seksuelle overgrep

Utfallet av beskyldningene om Biden seksuelle overgrep mot Tara Reade, en tidligere ansatt ved Bidens kontor i Senatet på begynnelsen av 1990-tallet, kan få konsekvenser for utfallet av presidentvalget.

69 prosent av amerikanske velgere følger nyheter om de påståtte seksuelle overgrepene «veldig eller noe nøye». 52 prosent av velgerne sier at utfallet av saken vil være en faktor i å avgjøre hvem de kommer til å stemme for, inkludert 24 prosent som sier at det vil være en viktig faktor. 44 prosent sier at det ikke vil være en faktor i det hele tatt.

Foto: Skjermdump.

Flere menn (56 prosent) enn kvinner (47 prosent), og flere republikanere (62 prosent) enn demokrater (46 prosent) eller uavhengige (40 prosent) sier at påstandene vil ha betydning for deres stemme.

Samtidig mener flere velgere at Biden vil gjør en bedre jobb enn Trump når det kommer til kvinners rettigheter, med en margin på hele 23 prosentpoeng. 13 prosent sier at de ikke stoler på noen av dem.

Personligheter

En majoritet av velgerne liker ikke Trump som person. Mens 55 prosent har en negativ mening om ham (inkludert 45 prosent «veldig negativ»), har 44 prosent en positiv mening – en margin på 12 prosent. Biden, på sin side, har en positiv margin med 2 prosentpoeng. 48 prosent har et positivt syn på ham, mens 46 prosent har et negativt syn (inkludert 31 prosent «sterkt» negativt).

Den lille undergruppen som har et negativt syn på både Biden og Trump, foretrekker de førstnevnte fremfor sistnevnte med henholdsvis 40 mot 11 prosent.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon