Rima Iraki. FOTO: NRK
annonse
annonse

Søndag 24. mai feirer muslimer verden over at fastemåneden er slutt. I år skal NRK av pussige årsaker markere dette med direktesendingen «Festen etter fasten – Id mubarak».

Programmet «Festen etter fasten – Id mubarak» er ledet av Rima Iraki (bildet) for anledningen kledd opp i fargerik trøye og uten hijab, niqab eller burka slik mange av Rimas mange medsøstre er tvunget til å gå med.

Islam har blitt den nest største religionen her i landet etter innvandring de siste tiårene. I 2017 var det rundt 200 000 muslimer i Norge, hvorav 148 000 var medlemmer av organiserte trossamfunn.

annonse

De fleste muslimer i Norge har innvandrerbakgrunn ved at de selv eller begge foreldrene er født utenfor Norge. Landene de fleste muslimer har bakgrunn fra er Pakistan, Irak, Somalia, Bosnia-Hercegovina, Iran og Tyrkia.

Til sammenligning kan vi slå fast at den katolske kirken i Norge har vokst til om lag 200 000 medlemmer etter stor arbeidsinnvandring, Humanetisk forbund har 85 000 medlemmer, antallet buddhister i Norge er på rundt 42 000 og hinduer her i landet utgjør ca 11 000 personer.

Rundt 70 prosent av den norske befolkningen per 2018 var medlemmer i statskirken. Det vil si 3,7 millioner mennesker.

annonse

Les også: Radioresepsjonen-innslag fjernes etter reaksjoner

Hvorfor kringkaste muslim-fest?

Vi vet per i dag at mange av de som sverger til islam også her i landet er hatefulle mot jøder, homofile og frafalne og at de praktiserer en religion, som setter muslimske kvinner i en situasjon, der de må kle på seg tildekkende tøy.

Dette med klesdrakt er et element i islam, der kvinnene ikke på noen måte ser ut til å ha samme rettigheter som mannen, og dette er langt ifra har den friheten kvinnefrigjøringen har bidratt til i vårt land de siste 150 årene.

Hva kan da grunnen være, annet enn et rendyrket behov for «å glatte over konflikter», «feie problemer under matta», «pynte på sannheten» osv, at NRK – statskanalen vi er tvunget til å finansiere med 6 milliarder kroner årlig, lager TV-fest nettopp for islamsk feiring?

Programleder Rima Iraki har svaret, og det er at NRK skal tilfredsstille manges nysgjerrighet og at sendingen skal være «en brobygger».

– Dette gleder jeg meg veldig til. Vi inviterer til fest med god mat, nydelig musikk, og fine og morsomme møter med spennende gjester. For dem som feirer denne dagen, så vil nok ting være litt annerledes i år på grunn av koronasituasjonen.

– Vi håper dette programmet kan bidra til en følelse av fellesskap – at vi feirer sammen. Og alle er selvsagt velkomne, sier programleder Rima Iraki, som vi til vanlig ser i Dagsrevyen.

annonse

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vil NRK-feiringen også inneholde «nye moter for tildekning av kvinner» i tillegg til musikk, mat og humor? FOTO: AFP PHOTO (LtoR) CRIS BOURONCLE/FAROOQ NAEEM/BEHROUZ MEHRI/FARZANA WAHIDY/ NTB/ Scanpix

Muslimvitser til halal-snitter?

NRK har i årevis radbrukket den norske kirke ved fleip og sarkasme. Kirkevaag, Lystad og Mjøen gjorde oss oppmerksom på sider ved kirken, som var til å le av, nøyaktig slik britiske Monty Python også hadde gjort før KLM.

Mange merkelige kirkelige ritualer har vært hentet frem og satt i et skarpt lys, med humor av de nevnte komikerne.

I moderne tid har vi sett Radioresepsjonen og diverse andre «morsomme personer» kvie seg veldig for å lage «rasist-sarkasme» eller humoristiske innslag, som det helt åpenbart må være et potensiale for å vie islam.

Klesdrakt og tildekking, skriking fra minareter (tårn), bønneknefall på tepper dagstøtt og det formidable hatet mot «frafalne», ikke-muslimer (vantro) osv osv burde kunne skape mange vittigheter og masse sarkasme uansett hvor ekstremt det er i virkelighetens verden.

annonse

Når nå NRK markerer id med direktesending fra Marienlyst dukker komiker og programleder i «Svart Humor», Yousef Hadaoui opp. Med seg har han sin kusine og matblogger Jamilla El Haddaoui.

Får vi noen artige «muslim-vitser» til halal-snittene mon tro?

Driver misjoneringsarbeid

Fra NRKs pressemelding om id-sendingen kommende søndag kan vi lese:

«Med «Festen etter fasten» skal NRK søndag bidra til å gi et fellesskap til norske muslimer i denne spesielle tiden, samtidig som vi gir kunnskap om muslimske tradisjoner til alle som er nysgjerrige.»

annonse

Det jeg for egen del er mest nysgjerrig på er hvorfor NRK har plukket seg ut nettopp denne religionen «å feire sammen med», der man atter en gang leter fram noen som på en dempet og tilnærmet vestlig måte kan stå frem og redegjøre for sin tro og tilhørende aktiviteter.

Vi kaller til vanlig slikt for «ufarliggjøring» her i landet.

NRK har også tidligere sluppet på merkelige programkonsepter for tilsynelatende å bidra til at vi nordmenn generelt skal «få større toleranse for muslimenes manglende toleranse».

Vi vet altså at det er formidable utfordringer knyttet til denne religionen i det daglige livet hva angår likestilling, toleranse og tilpasning til et moderne demokrati anno 2020.

NRK hopper bukk over og tilslører i sine daglige sendinger det aller meste av «uhumskheter» knyttet til religionen islam, og det er dessverre en journalistisk kollaps vi her er vitne til i statskanalens og den øvrige pressens egne rekker.

Fra NRKs pressemelding heter det:

«– Id er en stor høytid for mange muslimske nordmenn og over hele verden feires slutten på fasten med en stor fest. I denne underlige tiden vi lever i om dagen så er det nok ekstra mange som gleder seg til å feire dette sammen med storfamilien.

– Det er en viktig dag for mange så det er fint for NRK å være med å speile dette i all den tid de store fellesarrangementene er avlyst, sier fungerende underholdningsredaktør i NRK, Christina Rezk Resar.»

Det å drive misjonsarbeid for «en intolerant religion» kan umulig være riktig vei å gå. Spesielt ille blir det når NRK i all hovedsak ellers i året unnlater å sette fokus på mye av elendigheten som er knyttet til utøvelsen nettopp av denne religionen i sin daglige virksomhet i radio, TV og på nett, som man nå vil feire kommende søndag.

Det skaper en voldsom ubalanse og et feilaktig inntrykk av at «islam er som alle andre religioner» hvilket for lengst er tilbakevist.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon