En gruppe migranter, for det meste fra Pakistan og Afghanistan, i Bihac, nordvest i Bosnia, 12. desember 2019. Foto: AP/ Manu Brabo.
annonse
annonse

Tusenvis av pakistanske migranter har brukt en bakdør gjennom Bosnia-Hercegovina for å komme seg inn i EU.

The Times melder at det bosniske grensepolitiet hevder at minst 3000 pakistanske statsborgere har svindlet seg til visum gjennom Bosnias ambassade i Islamabad, noe som gjør det mulig å kutte store deler av reisen til den 4000 kilometer lange smuglerruten fra Pakistan til Europa.

For å nå Bosnia, må pakistanske migranter normalt ta landveien gjennom Iran, Tyrkia, Hellas, Albania og Makedonia ved hjelp av menneskesmuglere. De bruker vanligvis flere uker og titusenvis av kroner i prosessen – hvor de risikerer arrestasjon, angrep fra kriminelle og til og med død. Med bosnisk visum kan de imidlertid fly rett fra Pakistan til Sarajevo, krysse grensen til Kroatia – et EU-medlem – og fortsette reisen til sin endelige destinasjon i EU.

annonse

Les også: Flyktningkrisen 2.0: Realismen trumfer idealismen til slutt

Til tross for at Europol har forsøkt å slå ned på ordningen de siste fem årene, markedsfører menneskesmuglerne tjenestene sine fortsatt åpenlyst på internett. En urduspråklig gruppe på Facebook tilbyr for eksempel bosniske visum, med et telefonnummer som kundene kan kontakte via mobilapplikasjonen Whatsapp. En annen gruppe tilbyr å ta migranter fra Bosnia til Italia med drosje, og advarer om at det er en «tøff» reise å prøve til fots.

Den bosniske statsadvokaten har åpnet en etterforskning av landets ambassade i Islamabad, mens sikkerhetsminister Fahrudin Radoncic har omtalt beskyldningene som en «sikkerhetstrussel» for Bosnia.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon