Illustrasjonsbilde. Foto av Philip FONG / AFP
annonse
annonse

Når Kinas folkevalgte nå samles for å vedta lover, forblir døren lukket for likekjønnede ekteskap. Samtidig innfører nabostaten Taiwan et tredje juridisk kjønn.

I forbindelse med at Den nasjonale folkekongress, Kinas nasjonalforsamling, er samlet fra 22. til 28. mai, har skeive aktivister drevet en omfattende kampanje for like juridiske rettigheter for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT).

På samlingen skal Kinas folkevalgte nemlig vedta landets første sivile lovbok, melder South China Morning Post. Lovboken skal blant annet forenkle adgangen til skilsmisse og gjøre det enklere å anlegge søksmål for seksuell trakassering.

annonse

Les også: Fem områder hvor konkurransen mellom Kina og USA har blitt hardere etter pandemien

Ønsket om likekjønnet ekteskap møter imidlertid lite forståelse hos Kinas kommunistiske makthavere, som isteden henger seg opp i at mange av høringsbrevene om LHBT-rettigheter har lik form og likt innhold.

– Brevene kom til oss i samme type konvolutt, med samme innhold, sier en talskvinne for nasjonalforsamlingen, som kaller LHBT-aktivistenes metode for organisert «klipp og lim».

annonse

Talskvinnen står fast ved at det ikke blir endringer i ekteskapet som institusjon «mellom mann og kvinne». Aktivistene varsler imidlertid at kampen fortsetter, blant annet gjennom Kinas kommunistiske ungdomsliga, kommunistpartiets ungdomsfløy.

I 2017 åpnet Kina imidlertid opp for frivillig vergemål mellom to personer av samme kjønn. En voksen person som har rettslig handleevne kan, etter samråd med sine nærmeste slektninger, skriftlig utpeke en verge som blir vedkommendes pårørende, herunder forvalter av vedkommendes økonomiske interesser, ved sykdom eller liknende.

På Taiwan ble likekjønnet ekteskap innført i 2019, og fra 2020 kan øyas 23 millioner innbyggere også velge et tredje juridisk kjønn. Såkalt terapi for å konvertere LHBT til heteroseksualitet er forbudt. Landets første pride-parade gikk av stabelen i hovedstaden Taipei i 2003.

I taoismen finnes Kaninguden, en egen guddom for kjærlighet mellom menn. Kinesisk kultur har imidlertid et ambivalent syn på homoseksualitet, hvor aksept og stigmatisering hyppig har avløst hverandre.

Størst er aksepten for LHBT i delvis selvstyrte Hongkong, hvor femti prosent er for likekjønnet ekteskap, mens 74 prosent vil gi homofile alle eller de fleste juridiske rettigheter som heterofile har, viser undersøkelser.

Les også: Trump-rådgiver: – Kina ønsket å spre coronaviruset til verden

annonse

I Fastlands-Kina er 29 prosent åpne for likekjønnet ekteskap, mens ytterligere 29 prosent heller foreslår mulighet for partnerskap.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon