Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) har penger til det meste så lenge det kalles bistand. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
annonse
annonse

Norge bruker nesten 40 milliarder kroner på bistand. Hva går egentlig pengene til?

Norsk økonomi er i krise. 400.000 er arbeidsledige. Men kutt i bistand er uaktuelt. Som Resett skrev forleden:

«Finansminister Sanner sier den norske velferdsstaten er truet. Regjeringen bruker over 400 milliarder oljepenger for å støtte opp en nasjonaløkonomi som er hardt rammet av nedstengning og oljeprisfall. Allikevel er det i revidert nasjonalbudsjett ingen planer om å redusere norsk bistand.»

annonse

Les også: Norsk økonomi kollapser, men bistanden skal ikke røres

Nettavisen har sett nærmere på hva pengene går til, og har en del spesielle eksempler.

Judo

annonse

– Blant tildelingene er det én million kroner til judotrening i Zambia, og en million kroner til kjønnsidentitetsopplæring i Bolivia.

Ifølge NORAD skal Judotreningen «bygge trygge og aktive lokalsamfunn, mens kjønnsidentitetsopplæring skal «styrke den «interkulturelle» tilnærmingen innenfor fagskoler med et kjønnsperspektiv.»

Bistand i Norge

Organisasjonen Attac, som blant annet jobber for å hente flyktninger til Norge fra Moria-leiren i Hellas, er tildelt 1,3 millioner kroner.

Pengene går ifølge Norad til «informasjonsartikler i Norge». Hege Skarrud er leder av Attac Norge, og sier til Nettavisen:

– I 2019 lagde vi blant annet en kampanje på norske investeringer i Vietnam, Romania og Palestina, og hvordan disse påvirket miljø og mennesker.

annonse

Arbeidernes ungdomsfylkning (AUF) fikk 445.000 kroner for å bedrive opplæring om «likestilling og internt demokrati» for det palestinske Fatah-partiet.

Høyre fikk 882.000 kroner for å styrke politiske partier på Vest-Balkan. Fredrikstad kommune fikk 2,7 millioner for å «utvikle ferdigheter innenfor musikk, dans og sirkus» i Mosambik og Kenya.

Dette er bare noen få eksempler på de i alt 4.500 ulike postene i bistandsbudsjettet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon