Aina Stenersen (Frp). Foto: Oslo kommune/Sturlasson.
annonse
annonse

I hovedstaden er det duket for et tverrpolitisk opprør mot byrådets politikk overfor eldre coronapasienter.

I Oslo går nå helsepolitikere i de fire bystyrepartiene Fremskrittspartiet, FNB, Senterpartiet og Rødt sammen med Helsepartiet sammen om et opprør mot de ser på som diskriminering av eldre på sykehjem. I et felles forslag som nå ligger til behandling i Oslo bystyre, ber de fire bystyrepasientene om at det må bli slutt på den diskriminering av de mener eldre hittil har vært utsatt for under coronaepidemien.

De til sammen fem partiene krever at alle, også eldre på sykehjem, må ha krav på å kunne komme på sykehus dersom de blir coronasmittet, at man får mer tilgjengelig smittevernutstyr i hjemmetjenesten, at det gjennomføres tilsyn på sykehjemmene, slik man egentlig skal, og at de eldre på sykehjem, som ikke er coronasmittet, må kunne få besøk av pårørende.

annonse

– Dette er et kommuneopprør, sier Aina Stenersen (Frp), leder av helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre, til Resett. 

– De eldre har blitt så dårlig behandlet under coronakrisen. Vi så at sykehjem ble hermetisk lukket, at de eldre ikke kunne få besøk, hverken fra pårørende eller fra tilsynsutvalgene i bydelene, sier Stenersen videre. 

Les også: Ønsker myndighetene egentlig å bli kvitt flest mulig eldre og syke gjennom denne corona-pandemien?

annonse

Tverrpolitisk bekymring

Frp-politikeren står i spissen for det aktuelle opprøret.

– Det bekymrer tverrpolitisk at de eldre ikke får besøk, og at de ikke får god nok behandling. De syke blir ikke sendt på sykehus og får ikke god nok oppfølgning på sykehjemmene, mener hun.

– Folk er blitt låst inne på rommene sine

De fem partiene som stiller seg bak initiativet ønsker at hovedregelen skal være at hvert enkelt individ skal ha krav på å bli vurdert til sykehusinnleggelse ved coronasmitte, og at det ikke skal være som nå, at man som hovedregel lar eldre coronapasienter bli på sykehjemmene.

– Det er en spesielt vanskelig situasjon dersom man er dement og får påvist coronasmitte. Det finnes tilfeller der folk er blitt låst inne på rommene sine. Når det er relativt lite bemanning på sykehjemmene er det en utfordring, sier Stenersen. 

annonse

Bedre behandling på sykehus

Robert Steen (Ap), som er byråd for helse, eldre og innbyggertjenester, har sagt at han mener eldre coronapasienter får like god oppfølgning på sykehjem som de ville gjort på sykehus. Dette er Aina Stenersen og politikerne fra de andre opprørspartiene helt uenige i.

– Man får bedre behandling på sykehus, fordi der har man respiratorer nok, og mange flere pustemasker. Man har overvåkningsutstyr så man kan følges med på 24 timer i døgnet, kompetent personell ved akutt sykdom, samt færre pasienter per lege, konstaterer Stenersen.

Videre synes hun og de andre politikerne som står bak opprøret at det er uforsvarlig at potensielt ensomme eldre, som ikke er smittet, ikke har kunnet få besøk.

– Det er mange pårørende som synes det er vanskelig å ikke ha kontakt med sine eldre. Jeg tenker at man i gjennomsnitt bor to år på sykehjem. Det er lang tid å stenge for besøkende i to måneder, for eldre som da kan bli ensomme.

Les også: Aina Stenersen (Frp): Byrådslederen er ikke i kontakt med virkeligheten

Forebygging

De fem partiene bak opprøret mener dessuten at det ikke er god nok forebygging av smitte i eldreomsorgen i hovedstaden.

– Ved de fleste sykehjem har man kun brukt munnbind og hansker ved påvist smitte. Det bør man i stedet ha gjort allerede før påvist smitte, som et forebyggende tiltak. Det er jo vanskelig å vite om man er smittet eller ikke, og før man vet med sikkerhet, kan man allerede ha smittet andre, sier Aina Stenersen, og legger til at hun har Sykepleierforbundet på sin side på dette punktet.

Bystyrepartiene i opprøret vil også be byrådet om byrådet legge til rette for at tilsynsutvalgene i bydelene får tilgang til å gjennomføre tilsyn på sykehjemmene på egnet måte, noe de ikke har gjort siden coronautbruddet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon