Paul Whelan risikerer 18 års fengselsstraff på grunn av spionasje. Foto: Dimitar DILKOFF / AFP
annonse
annonse

Rettssaken i Moskva mot den spiontiltalte amerikaneren Paul Whelan ble avsluttet mandag. Aktor la ned påstand om 18 års fengsel under strengt regime.

Whelan er tiltalt for spionasje etter å ha blitt stoppet med en minnebrikke som inneholdt statshemmeligheter.

Den 50 år gamle tidligere marinesoldaten sier han mottok minnebrikken fra en bekjent siden han trodde den inneholdt feriebilder. Whelan, som også har britisk, canadisk og irsk statsborgerskap, ble pågrepet på et hotell i Moskva i desember 2018.

annonse

– For å være ærlig så er vi sjokk, sa Whelans forsvarer, advokat Vladimir Sjerebenkov, utenfor rettslokalet.

Dom klar i juni

Rettssaken, som startet i mars, gikk for lukkede dører og fortsatte til tross for koronapandemien og diplomatisk press.

Strafferammen for spionasje er opptil 20 års fengsel etter russisk rett. Ifølge advokat Sjerebenkov er dommen klar 15. juni.

annonse

USA har fordømt fengslingen av Whelan og sier at det ikke er tilstrekkelige bevis mot ham.

Fangeutveksling?

Saken mot Whelan har skapt spekulasjoner om at USA og Russland posisjonerer seg for en fangeutveksling. I 2011 ble den russiske piloten Konstantin Jarosjenko dømt til 20 års fengsel for å ha medvirket til å smugle kokain til USA.

Whelan ble dimittert fra marinekorpset på grunn av dårlig oppførsel. Da han ble pågrepet, arbeidet han som global sikkerhetsdirektør for en amerikansk bildelprodusent og var bosatt i Michigan. Familien hans sier han var i Russland på grunn av bryllupet til en venn.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon