Fra en koranskole i Sudan. Illustrasjonsfoto: AP /Amr Nabil
annonse
annonse

I en rapport kommer det fram at norske myndigheter i flere tilfeller aktivt har bistått familier som har sendt barna sin til utlandet på såkalte «koranskoler». Barnevernstjenesten har blant annet betalt flybillettene for utsendelsene. 

Det er en ekspertgruppe som har laget den 125 sider lange rapporten «Det var ikke bare ferie» på vegne av Barne- og familiedepartementet. Mandatet var å gjennomgå inntil ti enkeltsaker der unge hadde vært etterlatt mot sin vilje i utlandet.

– Den jobben som gjøres er ikke god nok når det gjelder å forhindre at de blir sendt ut av landet, sier Anja Bredal, forsker ved Nova, som har ledet ekspertgruppen.

annonse

Ekspertgruppen er sterkt kritisk til hvordan norske myndigheter har håndtert barn og unge som sendes til utlandet mot sin vilje.

Det som går igjen i rapporten er maktesløshet overfor familier som mener «kulturrehabilitering» er rette vei å gå, men også manglende kunnskap om de innvandrermiljøene det er snakk om.

I mange tilfeller prøver norske myndighetsinstitusjoner ifølge rapporten å hjelpe barna og ungdommene det er snakk om til å motstå utsendelsene, selv om de bare sjelden lykkes. Men i rapporten kommer det også frem at barneverntjenesten og politiet har bistått familiene med å sende barna ut. Det skal gjelde i tilfeller hvor «problemet og utfordringene» med barna var at det ville føre til «enorme besparelser for bydelene» om de ble sendt ut av landet.

annonse

Ekspertgruppa skriver at de «kjenner til flere eksempler fra ulike kilder» på denne praksisen. En fagperson sa følgende:

– Det er nesten så man ikke skal si det, men ofte var det jo snakk om institusjonssporet i disse barnevernssakene. Det var enorme besparelser for bydelene at disse ungdommene forsvant til utlandet ett år, versus at barnevernet måtte plassere dem i dyre enetiltak. Det ble en pause for alle, fra problemet og utfordringene.

En politimann kommenterte på denne måten:

– For en tid tilbake ble vi bedt av en barneverntjeneste om å eskortere en gutt til flyplassen fordi gutten skulle sendes ut av landet i regi av foreldrene og barneverntjenesten. Dette sa vi nei til. Vi ønsket ikke å bidra til en utsendelse som vi var sterkt imot.

Tidligere i år publiserte TV Norge en dokumentar hvor Shurika Hansen, som også er kommentator på Resett, var med å hjelpe en jente med å rømme tilbake til Norge fra en koranskole i Afrika.

Les også: Resett-Shurika og Frp-Himanshu undercover i Vest-Afrika: Dramatisk da jente ble reddet fra koranskole

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon