Skjermbilde Dagbladet
annonse
annonse

– Beskriver Hillary som «ludderet», er overskriften på en artikkel på Dagbladet om Donald Trump.

Journalisten, Vegard Kristiansen Kvaale, skriver videre:

«Mens store deler av USA brukte Memorial Day-langhelgen til å minnes landets falne soldater i verdige former, var landets president opptatt med golf og å retvitre ufine twittermeldinger.»

annonse
Skjermbilde Dagbladet

Deretter kommer det en drittpakke.

«Det er særlig retvitringen av meldinger fra den tidligere republikanske kongresskandidaten John K. Stahl som har skapt overskrifter,» skriver Kvaale under underoverskriften «Ludderet».

Tweeten fra John K Stahl som Trump retvitret har Kvaale oversatt på denne måten:

annonse

– Når jeg ser en av de meningsmålingene som gir rasisten Malarkey (Joe Biden journ.anm.) en ledelse på 6-8 prosentpoeng overalt, tenker jeg at de må ha ringt de samme 1 000 menneskene som i 2016 sa at ludderet HRC (Hillary Rodham Clinton journ.anm.) ledet med 6-8 prosent, skriver Stahl i meldingen Trump gladelig retvitret til sine millioner av følgere.

Skjermbilde Twitter

Men Dagbladets oversettelse av ordet «Skank» til det norske «ludderet» er i beste fall kontroversielt. Hvis man tar seg bryet med å sjekke Google, er den dominerende nordamerikanske betydningen av «skank» en «utrivelig person» eller «usympatisk person». Som verb er betydningen «svindle» eller «bedra».

Skjermbilde Google

Og det er da også som en svindler og løgner Hillary Clinton ofte blir sett på av sine motstandere på republikansk side, og ikke som et «ludder». Det er snarere hennes ektemann, tidligere president Bill Clinton, som er kjent for sine mange seksuelle forbindelser.

I bruk hos og om yngre aldergrupper er det riktig at ordet «skank» ofte har en seksuell betydning, men det er på ingen måte enerådende. I Urban Dictionary er det flere ulike betydninger, inkludert at skank betyr en promiskuøs person (Eller «ludder» i Dagbladet versjon), men det er på ingen måte åpenbart eller en dominerende betydning, spesielt ikke for en person som John Stahl, som er over seksti år gammel. Og heller ikke New York Times trekker frem bruken av ordet «skank» spesielt i denne kontroversen i sin dekning av saken.

Men enten det skyldes slett journalistikk eller en bevisst manipulasjon fra Dagbladets side, så oppnår de som har blitt et varemerke for avisen – noe de deler med de fleste mediene i Norge: Å skape et så negativt inntrykk av Donald Trump som overhodet mulig.

Og i dette tilfellet prøvde Dagbladet også å skape inntrykk av at det var Trump som hadde sagt det, mens han jo bare hadde retvitret en melding fra en annen person. Det faktum begraver Dagbladet inne i selve saken, mens overskriften tilsier noe annet.

Skjermbilde Dagbladet

Dobbel Fake News fra Dagbladet med andre ord. Men overraskende er det ikke. I skrivende stund har artikkelen til Dagbladet ligget ute i tolv timer uten at de har rettet opp påstanden om at Trump har kalt Hillary Clinton for «ludderet».

Norsk journalistisk lavmål.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon