- Resett - https://resett.no -

Pingviner ødelegger klima – de produserer lystgass

Pingviner lever i store kolonier og deres avføring øker den globale oppvarmingen med 300 ganger mer enn CO2.

Professor Bo Elberling ved Universitetet i København har forsket på kongepingviner på øyen Sør-Georgia i Antarktis. Han sier at det er en dobbelt prosesss som forgår, isen trekker seg tilbake og så oppstår det kolonier av kongepingviner. De lever av fisk og krill som er rik på nitrogen. Det kommer ut igjen og blander seg med jorden. Der kommer det bakterier og nitrogenen ender opp som lystgass – N2O, skriver Forskning [1].

Les også: Bonde: En klimaforbryters bekjennelser [2]

annonse

Utslippene av lystgass er over 100 ganger høyere i de tetteste pingvinkoloniene enn i områder uten pingviner. Nivået av lystgass er så høyt at forskerne kunne merke effekten.

– Etter å ha sniffet rundt i guano i flere timer, blir man helt koko, sier Elberling ifølge en pressemelding [3] fra Universitetet i København.

Les også: Miljøstiftelsen Zero: Klimakamp er viktigere enn bistand [4]

annonse

Professoren mener mengdene lystgass fra pingvinmøkka langt overgår pingledosene som danske ungdommer morer seg med på fritiden. Men i sånne mengder – og i fin kombinasjon med prompegassen hydrogensulfid – går moroa fort over i hodepine og generelt ubehag.

Selv om kongepingvinene er klimaverstinger har ikke deres utslipp noe innvirkning globalt, bare lokalt.

Tegn abonnement [5] eller støtt oss på andre måter [6] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474